A kietlen hegyvidéken élt a két rejtélyes állatfaj

Eddig ismeretlen rágcsálók fosszíliáit fedezték fel Bolíviában

Két eddig ismeretlen erdei rágcsáló fosszíliáit fedezték fel Bolívia déli részének kietlen hegyvidékén amerikai és bolíviai kutatók.

2011.08.06 21:31MTI

A fosszíliák korát 12,5-13 millió évesre teszik, a felfedezésről a  clevelandi Case Western Reserve  Egyetem és a bolíviai Tomás Frías Egyetem kutatói a  Journal of Mammalian Evolution online kiadásában jelentették meg tanulmányukat.
   
A nagyobbik rágcsáló (Mesoprocta hypsodus) úgy nézett ki, mint egy "gólyalábakon" közlekedő tengerimalac, a kisebbik (Quebradahondomys potosiensis) a tüskéspatkányfélékhez tartozott.
   
A Mesoprocta hypsodus a Dél-Amerikában honos jelenkori aguti rokona. Az állkapcsa és a fogazata alapján a rágcsáló testhossza körülbelül félméteres lehetett, testsúlyát pedig 3,5-4,5 kilogrammra becsülik.
    
Darin Croft professzor szerint a Mesoprocta hypsodus nagy valószínűséggel gyümölcsökkel és csonthéjasokkal táplálkozott, modernkori rokonaihoz hasonlatosan a fák között keresve élelmet.
   
A hörcsög nagyságú Quebradahondomys potosiensis a fákon élt. A tüskéspatkányfélékhez tartozott, amelyek a tengerimalacfélékkel és a csincsillafélékkel állnak közelebbi rokonságban. Tüskeszerű sörtéje lehetett, amellyel védte magát, s ha támadás érte, a gyíkokhoz hasonlatosan elhullatta farkát, hogy időt nyerjen a meneküléshez. Az őrlőfogak alapján valószínűsíthető, hogy falevelekkel táplálkozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.