Robert Ettinger 92 éves korában elhunyt

Lefagyasztották a krionika atyját

Meghalt 92 éves korában Robert Ettinger, a krionika úttörője. Mozgalmának követői a test halál utáni lefagyasztását javasolják annak reményében, hogy az orvosi technológiák fejlődése lehetővé teszi egy nap, hogy újra életre kelhessenek.

2011.07.26 12:27MTI

Ettinger szombaton hunyt el Detroit külvárosában lévő otthonában több hetes haldoklást követően - közölte fia, David Ettinger. Holtteste a 106-os szám alatt tárolt test lett az általa 1976-ban alapított Krionikai Intézetben (Cryonics Institute).
   
"Apám annak szentelte életét, hogy megtegyen minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a családja, barátai és mások visszatérjenek, és újra éljenek. Hogy eléri-e célját, azt ezen a ponton senki nem tudja, de úgy véljük, jó esélye van" - mondta David Ettinger.
   
Robert Ettinger - aki fizikát tanított a Wayne állami egyetemen - súlyosan megsérült a második világháború utolsó német offenzívája alatt a nyugati arcvonalon 1944 decemberében Belgiumban, és éveket töltött kórházakban. Lábát a sebészeknek csontbeültetéssel sikerült megmenteniük, ami optimizmust keltett benne a jövő orvoslási lehetőségei iránt.
   
Fia szerint Ettingert a halottak mélyfagyasztásáról szóló tudományos-fantasztikus irodalom is megihlette, és azt remélte, hogy a kutatók komoly előrehaladást érnek el e területen. Amikor azonban semmi nem történt, 1964-ben megírta a Halhatatlanság távlata (The Prospect of Immortality) című könyvét bevezetve a krionika fogalmát.
   
Ettinger abban bízott, hogy az orvostudomány olyan ütemben fejlődik, hogy a lefagyasztott testeket egykor életre fogják kelteni, majd meggyógyítják, ha súlyos betegség miatt távozott az illető az élők sorából.
   
A Krionikai Intézetnek jelenleg 900 tagja van, hasonló intézmények működnek Arizonában, Kaliforniában és Oroszországban is. Ettinger alapította a Halhatatlan Társaságot (Immortalist Society) is, amely a krionika és az emberi élettartam meghosszabbítása iránt elkötelezett tudományos és oktatási csoport.
   
A Krionikai Intézetben 28 ezer dollárért (5,2 millió forint) készítenek elő egy testet arra, hogy folyékony nitrogénnel töltött tartályba helyezzék, majd ott mínusz 196 Celsius-fokon tárolják. Az első ember, akit lefagyasztottak, Ettinger édesanyja, Rhea Ettinger volt, aki 1977-ben halt meg. Két felesége, Elaine és Mae szintén az intézet páciense - ahogyan ők nevezik az intézetben tárolt testeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.