Feltámadás a Húsvét-szigeten

Megvan az örök fiatalság forrása!

A világ egyik távoli sarkában akadtak rá az átlagos emberi élettartamot akár évtizeddel is kitolni képes anyagra.

2011.06.30 17:57Szilágyi Szabolcs - ma.hu

"I want to be forever young" - énekelte már az Alphaville is, és hát ki ne akarna örökké fiatal maradni? Mivel az emberiséget évezredek óta foglalkoztató kérdésről van szó, számos esetben jelentettek már olyan felfedezéseket, melyek a hőn áhított cél elérését vélték megtalálni. Ezúttal a Húsvét-szigeten (amit itthon - helytelenül - Húsvét-szigeteknek is hívnak, noha egyetlen, tengerből kiálló földről van csupán szó) akadtak nyomára egy figyelmet érdemlő anyagnak. Az angolul rapamycinnek hívott, slendriánul örök fiatalság szerének nevezett kémiai anyagot a sziget termőtalajában fedezték fel.

A civilizációtól egyik legtávolabb eső ponton (Chile partjaitól nagyjából 3 ezer kilométerre nyugatra található az apró földterület) végzett kutatások rávilágítottak, hogy az úgynevezett Hutchinson-Gilford Progéria Szindróma (HGPS) betegségben szenvedő gyerekek számára lehet hasznos elsősorban. Ez a kór korai öregedést okoz, melynek következtében a 8-10 éves kicsik már úgy néznek ki, mint saját nagyapjuk. A ritka genetikai betegség nagyon komolyan lerövidíti az életet, a szenvedő páciensek ritkán élik meg 12. életévüket.

A HPGS egy progerin nevű protein működésével van összefüggésben: ez minden emberi sejt felépítésében szerepet játszik, hibás működése esetén korai öregedést okozva. Itt lép működésbe a rapamycin. Ez ugyanis képes megtisztítani a progerint, eltakarítva a hibás szerkezetet, egészséges sejteket hagyva maga mögött.

A rapamycin azonban nem csak a HGPS-ben szenvedők számára jelenthet életminőségbeli javulást, hanem az egyébként egészséges emberek is profitálhatnak használatából. Francis Collins, a Harvardi Egyetem Egészségügyi Iskolájának genetikával foglalkozó kutatója jelenleg azt vizsgálja, miként lehetne szélesebb körben felhasználni az anyagot. Felfedezték ugyanis, hogy a HGPS és a normális öregedési folyamat nagyban hasonlít (attól eltekintve, hogy utóbbi természetes folyamat).

Dimitri Kranic, a tanulmány társszerzője szerint, ha csak egy picit is sikerül aktiválni ezt a "szemétseprő" rendszert az emberi testben, akkor az megnövelheti sejtjeik és szerveink élettartamát - ami ideális esetben akár évekkel vagy egy évtizeddel is kitolhatja a maximális életkort.

És itt még nincs vége a rapamycin várható előnyeinek. A kutatók szerint felhasználható lehet az immunrendszer elnyomására, idegen szervek beültetésekor. Azokat ugyanis a szervezet megtámadja és kilöki a befogadóból (bár e területen más, szintén ígéretes kutatások is folynak már).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.