Vers és New York

Nyelvében él a nemzet, egy kisebb része pedig Ámerikában, ott is van ám Fészek Klub, a megapoliszban, még a magyart is beszélik, sőt igénylik(!).
2005.04.11 09:20, Forrás: Cziczó Attila, ma.hu

A vers az, amit mondani kell, idézi Kányádit Lutter Imi, a TV2 száguldó riportere, aki nem mellesleg a versmondók mindenese is, egy fanatikus, vele beszélgettem e jeles napon.

Merthogy a Vers Évének ma van a csúcspontja, ki ne tudná, József Attilára emlékezünk, centenárium!, tele van a város idézetekkel, fényképekkel, hihetetlen, de Attila még mosolyogni is tudott, örüljön hát mindenki, ahogyan két fiatal is boldogan tért haza New York-ból, mert jutalomutazást nyertek oda, erről mesélt Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke, a Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatója.

A fesztivál '98 óta létezik, legfőbb célja, hogy szóljon a vers, hallja a közönség, mondja a verselő, teszik is lelkesen, korhatár nélkül, tavaly háromszázan vállalták a pódiumot, egy hétig tartott a VERS ünnepe, hogy aztán ketten kiérdemeljék a címet: Hajdú Anett, a pécsi - PTE Babits Gyakorló Gimnázium - végzős gimnazista, s a Szlovákiában élő, Győrben tanuló Kiss Bálint; jól jegyezzük meg ezt a két nevet!

Miért pont New York? Mert hívtak versmondókat, s ki menjen, ha nem az, aki éppen bizonyította tehetségét, már csak a közös műsort kellett összeállítani, sikerült, mert ehhez is ért a két fiatal, két teltházas fellépés a Magyarok Házában és a Fészek Klubban, siker, öröm, rádöbbenés, hogy tényleg, a verset mondani kell, igaz, kicsit másképp, mint néhány évtizede, mert a jelen a költészetben is létező fogalom; írva, mondva egyaránt.

Imre nevetve meséli, amikor néhány magyar vendégkőművessel (Kelemen, mi?) találkoztak egy ivóban, bizony ők is meglepődtek, milyen hatása van a mondott szónak, persze Anett is kellett hozzá, meg az a félnégyzetméter, ami egy pillanat alatt változott át pódiummá, de ez egy ilyen "műfaj", csak kevesen hiszünk benne, emberek!

Ezért kellenek ők, a szószólók, akik képviselik ezt a hungaricumot, a versmondást, gondoltad volna, kedves olvasó?, és az ikonok; József Attila, Ady, Faludy, Bella István, Varró Dániel, utóbbi kettő a Kaleidoszkóp két élharcosa, pártolója, a végletek persze, mert a költészet is a végletek világa, s nem a páros/páratlan rímek termőföldje, a vers "tartalma" nem a költő "világfájdalmas életérzése", gondolta a fene, mondta Arany, mert a vers a hallgatóé, az olvasóé, a versmondóé, mindenkié.

Ezért dolgoznak a Versmondó Egyesület (www.vers.hu) elnökségében néhányan, hogy mindenkihez eljusson, felhasználva mindent, ami mai, sms, internet, már versküldő szolgálat is van, lepd meg szerelmedet Kosztolányival, elmondja helyetted a versmondólány, mert nagyon jó, ha olvasol, ha írsz, ha mondasz verset, de vannak elég sokan!, akik ehhez értenek is, igazán, önzetlenül, bízd rájuk, látod, már a tengerentúlon is hódítottak!

Kaleidoszkóp VersFesztivál idén is lesz (nemzetközi!), jelentkezzen mindenki, Baján, a Versművészeti Szemináriumon felkészülhet rá derekasan, de ha erősebb a vágy - találkozni a verssel! -, látogasson el ma este az Apáczai Kiadóba, a Költészetnapi GálaEstre (18 óra, Bp. József krt. 63., térítésmentesen, plusz versmenü!), vagy bármelyik örömünnepre, engem már meggyőztek, Kányádi és Lutter után én is vallom: a verset mondani kell!

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A költészet napja - József Attila születésnapja A költészet ünnepe színészekkel - Garas Dezső, Gubás Gabi, Halász Judit, Zenthe Ferenc, Nagy Natália Költészet napi ünnepség rendhagyó módon Nemzetközi Költészeti Fesztivál 100 év - 100 vers: Költészetnapi Könyvmutatvány II. Költészet Vására Szentendrén!


Belépés és regisztráció


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.