Kérdések és válaszok a fogamzásgátlásról

A legtöbb kérdés a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos, hiszen bevezetésük óta - az elmúlt mintegy negyven évben - igen jelentős változás következett be a tabletták hormontartalmának, illetve összetételének vonatkozásában.
2004.04.05 20:04, Forrás: organon.hu

Hogyan véd a fogamzásgátló tabletta a terhességtől?

Meggátolja a peteérést, ha nincs érett pete, nincs mit megtermékenyítenie a spermiumoknak.
Sűrűbbé teszi a méhnyak-nyákot, ezzel megnehezíti a spermiumok előrehaladását a petefészek felé. Meggátolják, megnehezítik a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Mennyire megbízhatóak a mai fogamzásgátló tabletták?

Ha valaki pontosan szedi őket, az utasításokat betartva közel 100%-osak. Pearl indexe a fogamzásgátló tablettáknak 0,1-2 között van. A mai korszerű fogamzásgátló tabletták Pearl indexe mind 0,1-0,2 körüli, ez azt jelenti, hogy az adott tablettával az utasításokat betartva 1 évig védekező 1000 nő közül 1-2 esik teherbe.

Minden nő használhatja?

A legtöbb nő igen, de nem mindenki. Minden gyógyszernél lehetnek a szedést kizáró okok, betegségek. A hormonális fogamzásgátló tablettáknál is így van. Ezekről a nőgyógyász illetve a gyógyszer tájékoztató ad felvilágosítást. Ilyenek, pl. a daganatos betegségek súlyos májbetegség, szívelégtelenség, magas vérnyomás, ismeretlen eredetű vérzés, thrombosis.

Elkezdtem szedni a tablettát, de panaszokat okozott. Mit tegyek?

Kb. 8-10%-ban a tabletta szedés kezdésekor az első 3 hónapban lehet mellfeszülés fejfájás hányinger, vérezgetés. A vérzés általában kevés, de tarthat hosszabb ideig is. Ezen panaszok 10%-ban előfordulhatnak, ez nem ok a tabletta szedés abbahagyására, de ezt nőgyógyásznak kell tisztázni.

Hány éves kortól lehet a tablettát szedni?

Az szedheti, akinek legalább 1-2 éve rendszeres ciklusa van és legalább 14-15 éves. Ebben a korban a partnerek bizonytalansága, fertőzés veszély miatt a gumióvszer helyesebb megoldás, vagy a tablettával együtt védekezés azaz a dupla holland módszer. Ha a szexuális élet úgyis elkezdődik, az abortusz elkerülése a legfontosabb feladat, illetve a biztonságos védekezés.

Hány éves korig lehet szedni a tablettát?

Ha valaki nem dohányzik a klimax kezdés időpontjáig, 45-50 éves korig szedhet alacsony hormontartalmú, ultrakönnyű tablettát. A fogamzásgátló tabletta szedése dohányosnak nem előnyös. Idősebb korban a thrombosis veszélye növekszik, melyet a dohányzás és a fogamzásgátló tabletta együttes hatása fokoz. Célszerű más fogamzásgátló módszert találni ebben az esetben.

Dohányos miért ne szedjen tablettát?

A fogamzásgátló tabletta egyik előnyös tulajdonsága, hogy véd az infarktustól. Dohányosnál ez a jótékony hatás visszafordul, a kettő együtt növelheti az infarktus veszélyét, nem pedig csökkenti, mint egyébként a fogamzásgátló tabletta. A fogamzásgátló tabletta a thrombosis veszélyét kismértékben növeli, nikotinnal együtt a rizikó megnő.

Súlyos, krónikus beteg szedheti-e a fogamzásgátló tablettát?

Sokfajta chronikus betegség létezik. Ezek miatt a beteg éveken át, de lehet, hogy egész életen keresztül folyamatos kezelésre szorul, esetleg súlyos mellékhatású gyógyszereket kell szednie. Bizonyos gyógyszerek mellett szedhető, másoknál tilos. Olyan eset is előfordul melynél okosabb a magas kockázat miatt más megoldást találni. Semmiképpen se hallgasd el nőgyógyászod elől, ha valamilyen betegségben szenvedsz, tájékoztasd az általad szedett gyógyszerekről. Így megtalálhatjátok a Neked legmegfelelőbb védekezési módot.

Milyen káros mellékhatásai lehetnek a fogamzásgátló tablettáknak?

Kismértékben növelheti a thrombosis és az embolia veszélyét. Növelheti a gombás megbetegedések előfordulását. Áttöréses vérzéseket, amenorhoeát (vérzéskimaradást) okozhat, szív-, érrendszeri panaszokat (pl: magas vérnyomás) egyéb panaszok (emlőfeszülés, fejfájás). A májfunkciós értékeket megváltoztathatja, egyes májelváltozásokat és májban lévő ér elváltozásokat okozhat. Ezek között az elváltozások között a legtöbb igen ritkán fordul elő. Más elváltozásokról, melyek még ritkábbak, nőgyógyásztól érdeklődhetsz.

Milyen hasznos mellékhatása lehet a fogamzásgátló tabletták használatának?

Csökkenti a méhtest-rák, jó- és rosszindulatú petefészek daganat lehetőségét, petefészek cysta kialakulását, jóindulatú méhizom daganat a myoma kialakulásának lehetőségét, illetve kialakulását. Csökkenti a vérzéses napok számát 1-2 nappal és a vérzés mennyiségét, az infarctus kialakulásának lehetőségét, a méhen kívüli terhesség veszélyét. Enyhíti a férfi hormon túlműködésre visszavezethető bőrelváltozásokat: zsíros, pattanásos bőr, szőrösödés, férfias hajhullás lehetőségét. Szabályozza a menstruációs ciklust, csökkenti a menstruációs vér mennyiségét.

Mi van ha elfelejtettem bevenni időben a tablettát de még nem telt el 12 óra?

Ha valaki 1 órán belüli pontossággal szedi a tablettát a menstruációs jellegű vérzése is pontosan jelentkezik, ami előnyös. A tabletta bevételének elfelejtése hiba, de 12 órán belüli pótlása majd az aznapi tabletta a szokásos időben való bevétele védelmet ad. A tabletták pontos szedése mellett is előfordulhat ritkán teherbeesés. Ennek lehetőségét a rendszertelen szedés minimálisan megemeli.

12 órán túl 24 órán belül elfelejtett tabletta esetén mi a teendő?

Az elfelejtett tablettát be kell venni. Ha több tabletta is kimaradt, a levélben maradt tablettákat el kell dobni, és a következő 7 napban egyéb módszerrel kell védekezni /gumi óvszerrel/Plusz, ha a maradék tabletta kevesebb volt ,mint 7, akkor szünet nélkül el kell kezdeni az új levél gyógyszer szedését, ha a maradék tabletta száma több volt 7-nél, akkor a szokásos egy hetes szünet után kell kezdeni az új levél szedését.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Megmerevedett katolikus elvek: nem az abortuszra, a fogamzásgátlásra Bölcsőcsend, avagy fogamzásgátlás magyar módon - publicisztika

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.