Gondok a szexszel: a nők problémái

A szexuális probléma - vagy szexuális diszfunkció - a szexuális ingerfelvétel és reakció-folyamatának bármely fázisát érintheti, meggátolva ezzel az egyént vagy párt, hogy a kielégülés érzését átélhesse.
2007.05.23 15:39, Forrás: mcd.hu

A szexuális reakció-kör négy szakaszra osztható: a vágy, izgalmi, kielégülési és megnyugvási fázisra.

Kutatások eredményei szerint a szexuális diszfunkció általános jelenségnek mondható (a megkérdezett nők 43 százalékát, a férfiak 31 százalékát érintette, változó mértékben). Szerencsére az esetek túlnyomó részében a diszfunkció kezelhetőnek bizonyult, ezért is tanácsos a panaszokról partnerünknek és orvosunknak beszámolni.

Mi okoz szexuális problémákat?

A szexuális diszfunkció lelki és fizikai okokra egyaránt visszavezethető.

Fizikai okok: számos állapot, zavar és betegség befolyásolja a szexuális működést. Ilyenek a cukorbetegség, szív- és keringésirendszeri zavarok, idegrendszeri elváltozások, a hormonális egyensúly felborulása, a menopauza, valamint krónikus betegségek, mint például a vese- vagy májbetegségek, alkoholizmus vagy drogfüggőség. Bizonyos gyógyszerek - például antidepresszánsok, kábítószerek - mellékhatásai is befolyásolják a nemi vágyat és nemi működést.

Pszichológiai okok: munkahelyi stressz, a családi viták, kapcsolati problémák, bűntudat, depresszió vagy a múltban történt szexuális trauma szintén negatívan hatnak a szexuális teljesítőképességre.

Kinek lehetnek szexuális problémái?

Nők és férfiak egyaránt szenvedhetnek emiatt, bármely életkorban, általában már felnőttként.

Mely problémák fordulnak elő leginkább a nők körében?

A nőket érintő legáltalánosabb problémák:

Csökkent nemi vágy. Ezalatt a csökkent szexuális érdeklődést értjük, amely szélsőséges esetben a nemi vágy teljes hiányát is jelentheti. Számos tényező játszhat közre ennek kialakulásában: hormonális változások, depresszió, terhesség, fáradtság, kimerültség, stressz. Az unalmas, egyhangú nemi élet szintén hasonló tüneteket okozhat. Életmódbéli sajátosságok, mint például a karrier vagy a gyemeknevelési nehézségek is hozzájárulhatnak.

Az izgalmi állapot elérésére való képtelenség. Azoknál a nőknél, akik egyátlalán nem tudnak az aktus alatt izgalmi állapotba kerülni, gyakran hüvelyi szárazság figyelhető meg. Ennek oka sokszor aggodalom, gondterheltség vagy nem megfelelő stimuláció. Tudósok jelenleg vizsgálatokat folytatnak annak tisztázása érdekében, hogy vajon a hüvely és a klitorisz vérkeringési problémái milyen módon játszanak szerepet a hüvelyszárazság kialakulásában.

Orgazmushiány (anorgasmia). Ebben az esetben a nő nem éri el a kielégült állapotot. Oka lehet a nemi vágy hiánya, annak elfojtása, nem megfelelő gyakorlottság. Lelki tényezők is szerepet játszhatnak: bűntudat, viszály, aggodalom, múltbéli szexuális trauma, nemi erőszak. Az ingerlés nem hatékony módja, bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, és krónikus betegségek is felelőssé tehetőek az anorgasmia létrejöttében.

Fájdalmas közösülés. Számos oka lehet: petefészekciszta, műtét következtében képződött hegállomány, nemi úton terjedő megbetegedés, endometriosis, vaginitis, hüvelyszárazság. Vaginizmusnak nevezzük a hüvelybemenetet körülölelő izomcsoport fájdalmát. Ha a nő fél a behatolás okozta esetleges fájdalomtól, mert esetleg volt már előző, fájdalommal járó közösülési élménye.

Hogyan állapítható meg a szexuális probléma oka?

Az orvos valószínűleg fizikai vizsgálattal kezdi a tünetek gondos figyelembevétele után. Megvizsgálja az alhas és medence tájékát és kenetet vesz a méhnyak környékéről is. Ebből megállapítható, hogy fennáll-e rákos elváltozás. Előírhat további vizsgálatokat is. Az előzmények feltárása (félelem, aggodalom, szorongás, szexuális trauma, nemi erőszak, alkoholizmus, drogfüggés) segíthet az orvosnak a kezelés helyes módjának megválasztásában.

Milyen módon gyógyítható?

A gyógyítás team-munkát igényel a beteg és orvosai részéről. Az alábbiak nélkülözhetetlen elemei a kezelésnek:

Alapos tájékoztatás, ismeretterjesztés, mely felöleli az emberi anatómiát, a nemi működést, az életkorral járó változásokat, a szexuális viselkedést. Ez segítséget nyújthat a nőnek, hogy legyőzze aggodalmait és javítsa szexuális teljesítőképességét.

Jobb ingerlés, vagyis hatékonyabb maszturbációs és szexuális technikák, melyhez erotikus anyagok (videók, újságok, könyvek) is felhasználhatóak.

"Elterelő" módszerek alkalmazása: hatékonyabb relaxáció, erotikus és nem erotikus fantáziaképek előhívása. Itt is segíthet a zene, videó vagy televízió.

A nem kifejezetten közösüléssel (behatolással) összefüggő ingerlési módszerek megtanulása, mint amilyen a szex-masszázs, amely fokozza az intimitást és javítja a partnerek közötti kommunikációt.

A fájdalom minimalizálása olyan közösülési pózok gyakorlása által, amelyek során a nő képes befolyásolni a behatolás mélységét. Emellett síkosító anyagok is jó szolgálatot tesznek, és az aktus előtti meleg fürdő is növeli az ellazulást.

Gyógyíthatóak a szexuális problémák?

A kezelés sikeressége a kiváltó tényezők függvénye. Az enyhébb zavarokat - amelyek hátterében például a stressz, szorongás, félelem áll - legtöbbször eredményesen gyógyítják tanácsadással, ismeretterjesztéssel, a felek közötti kommunikáció javításával.

Hogyan hatnak a hormonok a szexuális funkciókra?

A hormonok rendkívül fontos szerepet játszanak a nők szexuális működésére. Az ösztrogén szintjének csökkenése az öregedéssel együttjáró jelenség: számos nő tapasztalja meg ezt a kor előrehaladtával. A férfihormon alacsony szintje is hozzájárul a szexuális érdeklődés alábbhagyásához. Jelenleg kutatások folynak annak kiderítésére, hogy vajon a potencia-gyógyszerek nemcsak férfiak, hanem nők esetében is pozitív hatással vannak-e a nemi vágyra.

Milyen módon befolyásolja a női nemi funkciót a hysterectomia?

Sok nő él át jelentős változásokat hysterectomia (méheltávolítás) után. Alacsonyabb a libidó, kisebb fokú a genitáliák érzékenysége, ingerelhetősége, hüvelyszárazság lép fel. Mindezt a hormonális változás okozza, amely a méh eltávolításának következménye. Az idegek és az erek állapota döntő szempont a jó szexuális működés fenntartása tekintetében, és ezek sérülnek a beavatkozáskor.

Hogyan hat a menopauza a szexuális funkcióra?

A menopauzát kísérő ösztrogén-szint változása kihatással van a női nemi funkcióra is. Hangulati, érzelmi ingadozások rendszeres kísérői ennek az időszaknak. Hormonpótló terápia és síkosítók javíthanak az állapoton. Meg kell jegyeznünk, hogy sok nő számol be arról, hogy a menopauzális periódusban gyakrabban képes kielégülésre. Ez talán azzal állhat összefüggésben, hogy nem nyomasztja a nem kívánt terhesség veszélye, ezért jobban összpontosíthatnak magukra és partnerükre.

Mikor keressem fel orvosomat?

Ha a panaszok állandósulnak, gondot okozva ezzel mindkét félnek, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Ki befolyásolja a tinédzser fiúk szexuális viselkedését? Ingyen orálszexet kínál 40 ezer szavazónak a politikusnő A szexualitás: betegség, vagy életmód

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.