Fáj a hasam! Petefészek-gyulladás

Nagyon sok nő életét megkeserítik a petefészek-gyulladás kísérő tüneteként fellépő alhasi fájdalmak.
2006.12.09 18:00, Forrás: ideal.hu

hirdetés

Először tisztázni kell a petefészek-gyulladás tüneteit, mivel sok esetben összetéveszthető más kórképek szimptómáival, sőt a gyulladás szoros kapcsolatban áll a petevezeték gyulladásos kórképeivel, ezért célszerű mindkét kórképet megismerni.

Árulkodó tünetek

Az akut petevezeték- és petefészek-gyulladás legfontosabb tünete a hirtelen kezdődő egy- vagy kétoldali alhasi fájdalom, rendellenes hüvelyi folyás, gyengeség, hányinger, hányás nélkül. Nagyon fontos jel a hőemelkedés vagy a láz.

Vérvizsgálat esetén gyulladásra utaló eltérések mutatkoznak a laborleleten, pl. emelkedett fehérvérsejtszám. Nőgyógyászati vizsgálat során alhasi nyomásérzékenység, a petefészek és a petevezeték tájékának fájdalmassága tapasztalható.

A visszatérő vagy krónikus petefészek-gyulladásra sokszor tompa alhasi fájdalom a jellemző, ami hüvelygyulladás kíséretében vagy anélkül időszakosan felerősödhet. A fel nem ismert vagy nem megfelelően kezelt petevezeték- és petefészek-gyulladás azzal a veszéllyel jár, hogy krónikussá válik, a petevezeték elzáródik, illetve petefészektályog is kialakulhat.

Sok bajjal összekeverhető

Bizonyos hatásokra, mint például a felfázás, tompa - a petefészek-gyulladás tüneteit utánozó - alhasi fájdalom léphet fel. De ilyenkor nem valódi bakteriális gyulladásról van szó! A petevezeték- és petefészek-gyulladás gyanúja esetén fontos a differenciáldiagnosztika is, mivel számos kórkép okozhat hasonló tüneteket: például a gyulladásos bélbetegségek, a petesejtéréssel és -kilökődéssel kapcsolatos zavarok, a méhen kívüli terhesség és a vesekő stb. Komoly segítség ilyen esetben az orvosnak a hasi és a hüvelyi ultrahangvizsgálat, ill. a vér- és a vizeletanalízis.

Terápiás alternatívák

A nyugati orvoslás fájdalomcsillapító és görcsoldó gyógyszereket, lázcsillapítókat és antibiotikus kúrákat ajánlj megoldásul, komplikációnál pedig szóba jön a műtét is. A komplementer medicina ezzel szemben más lehetőségeket is kínál!

• A fájdalomcsillapítás természetes módjai a meleg vizes alhasi pakolás és az akupunktúra.

• Ha az állapotfelmérő módszerek - Enderlein-féle vércseppanalizis, BETA-teszt - elsavasodást mutatnak, nagyon fontos a méregtelenítés is bázikus étrenddel, diétákkal (pl. krumplidiéta), léböjttel, rendszeres heti salaktalanítónapokkal, gyógyteákkal és homeopátiával.

• A gyulladások során felhalmozódó szövettörmelékek és anyagcseretermékek elvezetése is nagyfokú javulást eredményez. Ehhez olyan módszerek használatosak, amelyek fokozzák a vérkeringést a belső női nemi szervek körül a kismedencében. A fürdőkúrák, a meleg vizes borogatások,
a rendszeres torna, a masszázs és a reflexológia jól bevált módszerek.

• Szükség lehet hüvelyi irrigálásra és beöntésre is a gyógyulás elősegítése érdekében.

• Természetes gyulladáscsökkentőként nem keserű grépfrútmagcseppet, propoliszt és ezüst-kolloidot is lehet alkalmazni.

• Súlyos lázas állapot esetén átmenetileg szóba jöhet antibiotikum adása is.

• A gyulladások kialakulásának megelőzésére a reformétrend és immunerősítő kúrák nagyon hasznosak.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Megelőzhető a petefészek és prosztata rák Törzskönyvezett kemoterápiás készítmény petefészekrákra is

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.