A Turner-szindróma csak a nőket veszélyezteti

A külalak sok nő számára rendkívül meghatározó, s ennek rendel alá szinte mindent életmódjában.
2005.06.23 11:33, Forrás: Spicy Press Hírügynökség

Ám vannak dolgok, melyek meghaladják lehetőségeit, mint például a Turner-szindróma, mely nem csak a külsőre, de az anyaságra is hatással bír.

A genetikai eredetű betegség, melytől minden 2500. nő szenved, attól alakulhat ki, ha hiányzik, vagy sérült az egyik X-kromoszóma. A szakértők úgy vélik, csak nőket érint ez a rengeteg zavart okozó probléma. A leggyakoribb tünete az időskori alacsony testméret, átlagosan 1,36 méternyire "csökkennek "a tőle szenvedők. A betegség okán nem fejlődnek ki a petefészkek, kisméretűek maradnak a mellek, a nő nem menstruál, és ezért terméketlen is.

Ezen kívül okozhat szív- és veseproblémákat, magas vérnyomást, cukorbetegséget, túlsúlyt. Külsőt tekintve a nyak széles és rövid, a szempillák gyakran kihullanak, a szemek tágak és szárazak, a karok kifelé fordulnak a könyök deformitása miatt, s a gerincoszlop meghajlik. Patricia Moreno González doktornő, a La Raza mexikói kórház orvosa elmondta, hogy a betegség nem megelőzhető, már a fogantatás pillanatában eldől, viszont korai időszakban felismerhető, s kezelni lehet körülbelül 4 éves kortól, növekedési hormonnal, amit 12 éves korban ösztrogén kúrával egészítenek ki, hogy a nemi jellegek fejlődését elősegítsék.

A diagnózist viszont már születés előtt meg lehet állapítani méhen belüli kromoszómavizsgálattal, vagy a születés pillanatában, mivel a szindróma legtöbb áldozata duzzadt végtagokkal jön világra. A betegség következtében krónikus pajzsmirigy gyulladás is felléphet, más néven Hashimoto-betegség, mely a mirigy csökkent működését eredményezi.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.