Robotélet a Marson - támad a tél

A Spirit egy hét múlva eléri a hegyeket, az Opportunity kőzetelemzéseket végez, és mindketten a tél erősödésére számítanak.
2004.06.04 10:44, Forrás: ma.hu

hirdetés

Június elején sajtókonferenciát tartott a NASA, melyen tájékoztatást adtak a Marson dolgozó két űrszondával kapcsolatos újabb fejleményekről.

A Spirit szonda már csak néhány száz méterre van attól a hegyvonulattól, amely felé március óta gurul. A Columbia hegyről készített felvételek tanúsága szerint valószínűleg rétegződött kőzetkibúvások és nagy szikladarabok egyaránt várják majd a szondát.

A küldetést figyelemmel kísérő tudományos team tagjai elmondták, hogy eddig ilyen közelről még nem volt lehetőség megszemlélni a Marson található hegyeket. 1997-ben a Mars Pathfinder ugyan kb. 1000 méter távolságban szállt le azoktól, de közelebb nem ment.

A kutatócsapat szerint a mintegy 100 méter magas hegyvonulat az eddig megismert kőzettípusoktól eltérő kőzeteket tartalmazhat, ezért az elemzések révén a Mars geológiai történelméről több újdonság kiderülhet. Ezek a kőzetek valószínűleg a bolygón eddig észlelt legidősebb kőzetek.

A hegység képződésében több tényező is szerepet játszhatott: vulkanikus tevékenység, kőzetdeformálódás vagy meteorit ütközése. Az utolsó 400 méter megtételéhez még egy hét időtartam szükséges a Spirit számára.

Spirit: szoftvergondok

A szonda eddigi útja azonban nem volt problémamentes.

Májusban a jármű komputere - szoftverműködési hiba következtében - két esetben is váratlanul újraindult. A programozó mérnököknek egy napon belül sikerült a rendellenességet elhárítani. Egyébként januárban, néhány héttel a landolása után a Spirit már átesett egy komoly szoftverproblémán.

A marsjáró ikertestvérének, az Opportunity-nek is szembe kell néznie a marsi tél kihívásaival. Mindkét robot munkaidejét egyre csökkenti az alacsonyabb hőmérséklet, a rövidülő nappalok és a napkollektorokra folyamatosan leülepedő por.

Opportunity: mély álomban

Az Opportunity tevékenységét hátráltatja az is, hogy egy fűtőberendezésének hőkapcsolója beragadt, ezért folyamatosan fogyasztja az energiát. Az irányító személyzet így most minden éjszakára mély álomba helyezi a szondát, kikapcsolva a fő elektronikai rendszer energia-ellátását is.

Ennek azonban két következménye van: egyrészt pozitív, mivel duplájára, több mint 4 óra hosszúságúra nőtt a tényleges napi munkaidő.

Másrészt viszont veszélybe került a leghasznosabb műszer, a mini hőemissziós spektrométer, amely kőzetanalizálásra szolgál. Fűtés nélkül ugyanis ez a műszer valószínűleg nem élné túl a mínusz 50 fok alatti hőmérsékletet. Éjszakánként pedig már mértek mínusz 46 fokot. A kutatók szerint a tél erősödésével ezt a műszert el fogják veszíteni.

Az Opportunity jelenleg a stadionnyi méretű Endurance kráter szélén mikroszkópos kőzetszerkezet-elemzéseket végez.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A Beagle 2 már a startnál halálra volt ítélve Egy Mars-utazás újabb veszélyei: elektromos mini-tornádók Mars szondák - öt hónap hosszabbítás! A Mars veszélyes is lehet! UFO-t látott a Spirit a Marson

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.