Egy Mars-utazás újabb veszélyei: elektromos mini-tornádók

A Marsra utazó embert elektromos mini-tornádók fogadhatják majd, az űröltözékre tapadó mérgező porral.
2004.04.27 10:03, Forrás: ma.hu

hirdetés

A NASA kutatói előtt már ismert, hogy a Mars felszínén előfordulnak forgószelek, porviharok. Becslések szerint ezek olyan elektromos tevékenységgel járnak együtt, mint amelyek a Földön kisebb tornádók esetében tapasztalhatók.

"Feltételezünk egy elektromos környezetet a Marson, amelyet eddig még nem sikerült kimérni" - közölte egy telefonbeszélgetés során a Reuters hírügynökséggel William Farrell, a Goddard Space Flight Center szakértője. "Nagy a valószínűsége, hogy a fizika ott is ugyanúgy működik, mint itt a Földön, tehát a viharok idején általában tapasztalható elektromos jelenségek ott is léteznek. Csak éppen porviharok és porörvénylések a mozgatói."

A marsi porörvényléseknek megfelelő mini-tornádók a Földön 10-90 méter szélességűek, a szél 40-100 kilométeres óránkénti sebességgel kavarog a középen felemelkedő forró levegőoszlop körül. A porszemek összedörzsölődnek a tölcsér belsejében, elektromos töltést létrehozva.

A Marson több mint 500 méter szélességű porörvények alakulnak ki többezer méteres magassággal. Óriási porviharok is kitörnek, amelyek hatalmas Mars-területeken vagy akár az egész bolygón tombolhatnak, és hónapokig tarthatnak.

A Föld egyes területein napokon át tartó homokviharok komoly pusztítást okozhatnak a környezetükben, megnehezítik a lakosság életét. A Mars felszínére látogató embernek a hetekig kavargó porörvények jelenthetnek problémát.

Farrell szerint a földihez hasonlóan a Mars mini-tornádói által létrehozott elektromos mező energiáját sem lehet igazán felhasználni, de ahhoz elegendő, hogy veszélyes elektrosztatikus tapadást idézzen elő a felszerelésen, az űrhajósok öltözékén.

Farrell és kollégája a Journal of Geophysical Research című folyóiratban tette közzé kutatási eredményeit.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Tornádó pusztít Amerikában A Mars veszélyes is lehet! UFO-t látott a Spirit a Marson A Marsot látni és...???

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.