A hangsebesség hétszeresével a világűrben

Történelmet írt az Amerikai Űrkutatási Hivatal. A NASA ugyanis sikeresen tesztelte legújabb hiperszónikus hajtóművel felszerelt kisérleti repülőgépét.
2004.03.29 10:32

hirdetés

A pilóta nélküli gép - minden eddiginél gyorsabban - a hangsebesség hétszeresével képes repülni.

A gép különlegessége az úgynevezett lélegző-hajtómű, amely a hidrogén-üzemanyag elégetéséhez szükséges oxigént a levegőből nyeri. Ehhez azonban előbb nagy sebességre fel kell gyorsítani. Az X43-A-t egy módosított B52-es bombázó szárnya alá szerelték. 12 kilométeres magasságban levált a szárnyról, majd a ráépített Pegasus rakéta röpítette fel 30 kilométerrel a Föld fölé.

Ezután beindította saját hajtóművét, amely a 10 másodperces próbaüzem alatt egy kilogrammnyi cseppfolyós hidrogént égetett el. A repülő néhánymásodpercre elérte az óránkénti 7700 kilométeres sebességet is, ami a hangsebesség hétszeresének felel meg.

Lawrence D. Huebner főmérnök:
- Óriási előrelépés ez. 100 évvel ezelőtt, két ohio-i fickó 10 másodperc alatt 40 métert repült az első motorral hajtott géppel. Mi most több mint 20 kilométert tettünk meg.

Az X43-A-val tesztelt hajtómű-technológia forradalmi újításnak számít, és megnyithatja az utat az űrrepülőgép-hajtóművek új nemzedékének kifejlesztése előtt.


print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

7700 km/óra: Új gyorsasági világrekord

Belépés és regisztráció hirdetés

Magnum: Kaliber az ügyvitelben

Magyar integrált ügyviteli rendszer forgalmazását kezdte meg több év próbaüzem után a gyártó, a Magnum IT Kft.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.