Hatástalanok az E-vitamin tabletták?

Az E-vitamint legjobb természetes formájában, élelmiszerekkel fogyasztani, tablettaként nem sokra megyünk vele.
2005.01.16 19:55, Forrás: SkyNews információi alapján ma.hu

hirdetés

Az E-vitamin erős antioxidánsként működik a szervezetben, többek között védelmet nyújt szívbetegségekkel szemben, és rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.

A legújabb kutatásról készült jelentés szerint ahhoz, hogy a vitamin a várt hatását kifejtse a szervezetre, ételekben, élelmiszerekben kell magunkhoz vennünk.

A kutatók önként vállalkozókat vizsgáltak, akik reggelire zabpelyhet, kukoricapelyhet, egyéb gabonatartalmú ételeket ettek. A táplálék E-vitamin tartalma szervezetükben hatékonyan felszívódott.

Viszont szinte semmi pozitív eredmény nem mutatkozott akkor, amikor E-vitamin tablettákat (kapszulákat) vettek be egy pohár tejjel.

Amikor pedig a gabonaétel fogyasztásától elkülönítve vették be a tablettát, az eredmények ellentmondóak voltak.

A tapasztaltak rávilágítottak annak jelentőségére, hogy az E-vitamint leginkább a természetben előforduló formájában ajánlatos fogyasztani.

Az E-vitamin világviszonylatban is az egyik leggyakrabban szedett kiegészítő, és szinte mindegyik multivitamin tablettában megtalálható.

Természetes állapotban növényi olajok, dió, mogyoró, mandula, szójabab, teljes őrlésű gabonafélék és levélzöldségek tartalmazzák.

A kalóriaszegény diétát folytatóknak pedig figyelniük kell arra, hogy esetükben a naponta fogyasztott 5-8 nemzetközi egységnyi E-vitamin jóval kevesebb, mint a javasolt 30 nemzetközi egységnyi adag (1 nemzetközi egység E-vitamin 0,67 mg-nak felel meg).

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.