Sosem látott képek a Szaturnuszról - A Cassini űrszonda fotói

Újabb szögből fényképezte le a Szaturnusz gyűrűit a Cassini. A NASA csütörtökön hozta nyilvánosságra a fekete-fehér és színes fényképeket, valamint a videofelvételt.
2007.03.02 12:40, Forrás: MTI


Sosem látott képek a Szaturnuszról - Fotók a Cassini űrszondátólképgaléria

hirdetés

Eddig még soha nem látott fényképek tárultak az űrkutatók elé a Szaturnusz gyűrűrendszeréről az óriásbolygó körül keringő Cassini amerikai űrszondának köszönhetően.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA csütörtökön hozta nyilvánosságra azokat a fekete-fehér és színes fényképeket, valamint videofelvételt, amelyet a Cassini készített immár nem az égitest oldalánál, hanem felső és alsó részénél elhaladva.

Carolyn Porco, az űrszonda optikai berendezéseinek működéséért felelős tudományos vezető elmondta, hogy évek óta vártak ezekre a fényképekre, amelyek "lélegzetelállítóak".

A Szaturnusz gyűrűrendszere leginkább egy hatalmas rézérmére hasonlít - fűzte hozzá a szakértő.

Az űrszonda, amelyet a Szaturnusz gyűrűinek kutatásában óriási érdemeket szerzett, a XVII. században élt olasz származású francia csillagászról, Jean-Dominique Cassiniról nevezték el, 1997-ben indult útjára.

Az űrkutatás történetében eddig a Cassini az egyetlen űreszköz, amelyet kizárólag a Szaturnusz és környezete kutatására szántak.

A szonda 2004. július 1-jén állt a gyűrűs bolygó körüli pályára.

Nemcsak a Szaturnuszt és gyűrűit, hanem időnként megközelítve a bolygó nagyobb holdjait is vizsgálja. Az amerikai űrszonda szállította magával a Huygens nevű európai gyártmányú leszállóegységet, amely a Cassiniról leválva 2005. január 14-én ereszkedett le a Szaturnusz legnagyobb holdjára, a Titánra. Ennek az égitestnek a Naprendszer többi holdjával ellentétben szokatlanul sűrű légköre van, felszínét pedig metántengerek és -folyók is borítják. Az európai szondát a Titán felfedezőjéről, az ugyancsak a XVII. században élt Christiaan Huygens holland matematikusról és csillagászról nevezték el.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Fotó a szaturnuszi hurrikánról Égszínkék égbolt a Szaturnuszon Képek a csodás Szaturnuszról, gyűrűjéről és a Titánról Oxigén a Szaturnuszon Sapkát hord a Szaturnusz Gyönyörű képek, borúlátó jövő - eltűnhet a Szaturnusz gyűrűje Kettővel nőtt a Szaturnusz holdjainak száma Villámokat észleltek a Szaturnuszon Újabb csodás képek a Szaturnuszról Piszkosak a Szaturnusz belső gyűrűi

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.