Miért oly hasonló Ausztria és Ausztrália neve?

"Azon gondolkoztam el a minap, hogy Ausztria és Ausztrália neve nagyon hasonló. Van ennek a hasonlóságnak valamilyen különleges oka, eredete? Mi a közös bennük?"
2006.11.22 12:56, Forrás: National Geographic

hirdetés

Ausztria német neve Österreich, amely az Ost (kelet) és a Reich (ország, birodalom) elemek összetételéből alakult ki.

A tehát keleti birodalmat jelentő Österreich az ónémet Ostarrîchi szóból ered. Ezt a változatot latinosították a középkorban - jelentésileg helytelenül - Ausztriára, így elmondhatjuk, hogy a déli földet jelentő Ausztráliának etimológiailag nincs köze Ausztriához.

Ausztrália elnevezése a latin australis déli, délvidéki, délsarki kifejezésből származik. Egy ismeretlen déli földrész (terra australis incognita) létezését már az ókori Róma térképészei is sejtették. Ausztrália a 18. századig az európaiak gondolkodásában lakatlan földrészként élt, pedig ekkor már 40.000 éve lakták. Az Ausztrália elnevezés az 1600-as évek végén kezdett Európában elterjedni.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Miért kapjuk vissza a fehér golyót? Miért éppen Magyarországon tört ki forradalom? Miért nem ragad bele a pók a saját hálójába?

Belépés és regisztráció hirdetés

Magnum: Kaliber az ügyvitelben

Magyar integrált ügyviteli rendszer forgalmazását kezdte meg több év próbaüzem után a gyártó, a Magnum IT Kft.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.