Mi az az ebek harmincadja?

"Honnan ered az "ebek harmincadjára jut" szólásunk? Kapcsolódik hozzá egy történet 30 pórul járt kutyáról?"
2006.09.15 08:44, Forrás: National Geographic - Bíró Zsuzsa

hirdetés

"Ebek harmincadjára kerül" vagy "ebek harmincadján van" - mondjuk arra a dologra, értékre, amivel gondatlanul bánnak, amit elhanyagolnak, és ezzel kiteszik a pusztulás veszélyének.

Bájos feltételezés, hogy harminc kutya balsorsát őrizné a szólás, a valóságban azonban az ebek negatív hősként vannak jelen nyelvemlékünkben, amely - sok más gyakran emlegetett frázishoz hasonlóan - meglehetősen morbid gyökerekre vezethető vissza.

Harmincadnak nevezték azt a vámot, amelyet az országhatáron vagy az ország belsejében az állam, az egyház, esetleg önkényurak szedtek a behozott áru után. A termék értékének egyharmincadát kellett természetben vagy pénzben kifizetni a vámszedőknek.

Aki ebek harmincadjára került, azt a kutyák vámolták meg: vagy ruháját, vagy testét tépték meg úgy, hogy annak egy része - harmincada - a szájukban maradt. A régi időkben az sem volt ritkaság, hogy a temetetlen holtakra vetették magukat a kóbor ebek, és csúful megcsonkították az élettelen testet.

Az juthatott tehát ebek harmincadjára, amivel senki sem foglalkozott, amire senki sem vigyázott, ami senkinek nem volt fontos, őrizetlenül hevert az utcán, a szabadban kutyák martalékaként, lett légyen az tárgy vagy élőlény.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.