Új bolygó a Tejúton?

Ausztrál csillagászok csapata egy új, hatalmas bolygót fedezett fel a Tejúton, mintegy 25 ezer fényévnyire a Földtől.
2005.05.25 21:54, Forrás: Spicy Press Hírügynökség

hirdetés

Az égitest, melyet OB-05-071-nek neveztek el, ezerszer nagyobb, mint a Föld és félúton található bolygónk és a Tejút központja között. A Tazmániai Egyetem asztrofizikusa, John Dickey, aki szintén részt vett a felfedezésben, az egyik helyi rádióadón azt nyilatkozta, hogy az új bolygó "rendkívüli méretű".

Az égitest megtalálásában az az új technika volt a tudósok segítségére, mely a csillagok gravitációs erejét használja óriási lencsékként. Az új bolygók keresését a galaxisunktól távoli csillagok és más égitestek egymás mellé helyezésén keresztül viszik végbe.

Az új technika segítségével a tudósok azt remélik, hogy a világegyetem nagyobb dimenzióiban kereshetnek ezután bolygókat. Összesen négy teleszkóppal dolgoznak, kettő Ausztráliában, Hobartban és Perth-ben található, egy Dél-Afrikában, egy pedig Chilében.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Rejtélyes gammasugár-források a Tejútrendszerben Szökik a Tejútrendszerből a leggyorsabb csillag Égitestek ezreit észlelték - bepillantottak a Tejútrendszer szívébe

Belépés és regisztráció hirdetés

Magnum: Kaliber az ügyvitelben

Magyar integrált ügyviteli rendszer forgalmazását kezdte meg több év próbaüzem után a gyártó, a Magnum IT Kft.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.