A dohányzás károsítja a magzati DNS-t

A terhes nők dohányzását már korábban összefüggésbe hozták számos egészségügyi problémával, többek között fejlődési és szülési rendellenességekkel.
2005.03.10 15:39, Forrás: velvet

hirdetés

Az Universitat Autonoma de Barcelona kutatói legfrissebb vizsgálatából kiderült, a dohányzás emellett abnormalitásokat idéz elő a magzati sejtek kromoszómáiban.

A kutatók huszonöt dohányos és ugyanennyi nemdohányzó terhes nő mintáit összehasonlítva úgy találták, a dohányzó anyák magzati sejtjei nagyobb arányban mutattak kromoszóma rendellenességeket, károsodást és instabilitást. A további vizsgálatok azt is feltárták, hogy a dohányzás leginkább a korábban leukémiával összefüggésbe hozott kromoszómaterületeket érinti legérzékenyebben.

Az eredmények tükrében a kutatók figyelmeztetik a dohányzó várandós anyákat, a születendő gyermekek egészsége érdekében kerüljék a dohányzást. Szakértők, bár további megerősítéseket várnak a kutatóktól, egyetértenek az üzenettel: a terhes nők dohányzása mindenképpen ártalmas mind a babának, mind a mamának.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A terhesség alatt fogyasztott csokoládé jót tesz az újszülöttnek Hatályba lépett a dohányzásellenes világegyezmény Vezetés közben tilos a dohányzás! Kifüstölik a dohányzókat Éljen a munka! - a dohányzók után mehetnek a kövérek is? Hipnózissal a dohányzás ellen? Memóriazavart okoz a dohányzás? Terhesség - lassabban a kávéval Dohányzással az Alzheimer kór ellen? Miért okoz a dohányzás rákot? Ha terhes vagy, ne igyál alkoholt! A terhesség alatti influenza skizofréniát okoz a gyermeknél?

Belépés és regisztráció hirdetés

Magnum: Kaliber az ügyvitelben

Magyar integrált ügyviteli rendszer forgalmazását kezdte meg több év próbaüzem után a gyártó, a Magnum IT Kft.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.