Égitestek ezreit észlelték - bepillantottak a Tejútrendszer szívébe

Galaxisunk központját homályos fátyol fedi, most azonban a csillagászoknak sikerült bepillantaniuk a Tejút egyik legtitkosabb bugyrába.
2005.01.12 11:35, Forrás: National Geographic

hirdetés

Galaxisunk, a Tejútrendszer központja egy "téglafal" mögé bújt, ahogyan azt csillagászok magyarázzák, s ezt a sűrű porból keletkezett akadályt még a Hubble Űrteleszkóp sem volt képes legyőzni. Két asztronómus, Silas Laycock és Josh Grindlay (mindketten a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársai), azonban most fellibbentették ezt a fátylat. Kiderült, hogy a vastag porréteg mögött gyönyörű csillagrajok rejtőznek. Azaz nem feketelyukak, vagy neutroncsillagok bújnak meg a fal mögött, hanem fehér törpék.

A galaktikus centrumba való "behatoláshoz" Laycock és Grindlay a chilei Magellán Teleszkópot használták fel. Ez a 6,5 méteres átmérőjű berendezés különleges adottságokkal rendelkezik. Képes ugyanis begyűjteni az infravörös sugárzást, amely a vastag porréteg mögül érkezik a Földre.

Ezért tudták a csillagászok most olyan égitestek ezreit észlelni, amelyek természetes fénye nem jutott volna el bolygónkra. A kutatók célja az volt, hogy felderítsenek olyan csillagokat, amelyek fekete lyukakat, neutroncsillagokat vagy fehér törpéket táplálnak. Ez utóbbi három objektum arra kényszeríti ugyanis a többi csillagot, hogy orbitális pályán keringjenek, majd fokozatosan belezuhanjanak a lyukba, vagy a neutroncsillagba.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Még egy fekete lyuk a Tejútrendszer közepén Egy lépéssel közelebb a Tejút múltjának megismeréséhez

Belépés és regisztráció hirdetés

Magnum: Kaliber az ügyvitelben

Magyar integrált ügyviteli rendszer forgalmazását kezdte meg több év próbaüzem után a gyártó, a Magnum IT Kft.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.