Még egy fekete lyuk a Tejútrendszer közepén

Francia csillagászok valószínűleg a második fekete lyukat fedezték fel a Tejútrendszer középpontja közelében.
2004.11.16 11:37, Forrás: ma.hu

hirdetés

A fekete lyukak hatalmas tömeggel és sűrűséggel rendelkező égitestek, melyek gravitációs teréből még a fény sem képes kiszabadulni.

Néhány évvel ezelőtt a tudósok számára már ismertté vált, hogy galaxisunk középpontja tartalmaz egy több mint hárommillió naptömegnyi (szupermasszív) fekete lyukat.

A párizsi Institute of Astrophysics kutatói meglepetéssel számoltak be arról, hogy az elmúlt napok során felfedeztek egy objektumot a Tejútrendszer középpontjának közelében, amely minden bizonnyal egy újabb, közepes méretű, mintegy 1300 nap tömegével rendelkező fekete lyuk.

A csillagászok a felfedezéssel igazolni vélik, hogy a fekete lyukak több különböző méretben létezhetnek. További különlegességnek tartják, hogy ez a második fekete lyuk a galaxis centrumához ilyen közel helyezkedik el.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Van kiút a fekete lyukból? Először készítettek képeket egy fekete lyukról "akció" közben A fekete lyuk tömege

Belépés és regisztráció hirdetés

Magnum: Kaliber az ügyvitelben

Magyar integrált ügyviteli rendszer forgalmazását kezdte meg több év próbaüzem után a gyártó, a Magnum IT Kft.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.