Nikotin: a gyilkos méreg

Szerte a világon évente négymillióan halnak meg dohányzásra visszavezethető okok miatt. Valószínűleg jórészt egyetlen molekula a felelős a nikotinra való rászokásért, mondják a kutatók.
2004.11.08 12:35, Forrás: hírtv.net

hirdetés

Ez a felfedezés dohányosok millióit segítheti a leszokásban. A molekula azonosítása után különleges egereket tenyésztettek ki, hogy könnyebb legyen a nikotinfüggés által érintett más molekulák keresése.

Olyan egereket hoztak létre, amelyek igen nikotinérzékenyek voltak, a dohányosok vérében levő nikotinmennyiség 1/50-ed része is már hatott rájuk. A rászoktatás után az egereken klasszikus addikciós jelek mutatkoztak.

Az ember akkor lesz nikotinfüggő, amikor a nikotin az idegsejtek acetilkolin számára "fenntartott" receptorait elfoglalja. Ha a tudósok megismerik ezt a bizonyos helyet, olyan gyógyszert hozhatnak létre, amely elfoglalja a nikotin helyét a receptoron.

Daniel McGehee, a chicagói egyetem neurobiológusa "fantasztikusnak" nevezi a tanulmányt, ám óv attól, hogy azt higgyük, egy ilyen gyógyszernek csak előnyei lesznek, és hátrányai nem.

- "Ha beleavatkozunk abba a folyamatba, ahogyan a szervezet megjutalmazza magát a nikotinért, elveszhet az a képességünk, hogy normális és egészséges dolgokban leljük örömünket."

A kísérletek során az első egérgeneráció a magas dopaminszint miatt az elpusztult. Később finomítottak a genetikai módosításon .

- "Kimutattuk, hogy egy bizonyos molekula nemcsak szükséges a nikotinfüggőséghez, hanem elegendő is addikció kialakulásához. És most elkezdődhet a molekuláris nyomozás folyamata." A kutatást számos dohányzásellenes program támogatta.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Kéjes érzést kelt a nikotin

Belépés és regisztráció hirdetés

Magnum: Kaliber az ügyvitelben

Magyar integrált ügyviteli rendszer forgalmazását kezdte meg több év próbaüzem után a gyártó, a Magnum IT Kft.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.