Sydney, 2000 - nehéz lesz túlszárnyalni...

A legnagyobb, egyesek szerint a legjobb, az Athén előtti utolsó nyári olimpiai játék: az ausztráliai Sydneyben.
2004.08.04 07:00, Forrás: ma.hu

hirdetés

Juan Antonio Samaranch, leköszönő NOB elnök minden idők legnagyobb olimpiájának nevezte a Sydney-i játékokat. Nos, méretét tekintve feltétlenül igaza volt: 199 ország, 10651 sportoló, még soha ennyien nem vettek részt ötkarikás játékokon.

De nem csak mennyiségileg számított kiemelkedőnek a 2000-es olimpia. A nagyszerű szervezettség kiváló hangulattal ötvöződött, derűs, kedves önkéntesek segítették a jelenlévők mindennapjait.

A 6 milliárd dollárból megrendezett játékokon olyan sportágak mutatkoztak be, mint a triatlon, a tékvandó, illetve a hölgyek között a kerékpár, öttusa, a súlyemelés és a vízilabda. Már a megnyitóünnepély is nagyszabásúra sikeredett.

Az olimpiai lángot az ausztrál őslakos felmenőktől származó Cathy Freeman gyújtotta meg, majd tíz nappal később megnyerte a 400 méteres gyorsfutást. A kajakozó Birgit Fischer két arannyal zárt, így ő lett az első női sportoló, aki az olimpiák történetében húsz érmet szerzett.

Ami az ötkarikás játék további kiemelkedő alakjait illeti: a cselgáncsozó Ryoko Tamura Barcelonában és Atlantában vesztett a fináléban, ezúttal azonban diadalmaskodott. Három-három olimpiai bajnoki címet szerzett az amerikai futó Marion Jones és az ausztrálok csodaúszója, Ian Thorpe.

Amerikai kézbe került mindkét kosárlabda, a baseball és a softball arany, újabb afrikai győzelem született labdarúgásban - Nigéria Atlanta-i sikere után ezúttal Kamerun diadalmaskodott, míg a hölgyeknél norvég győzelem született.

Negyvennégy év után térhettek vissza a magyar sportolók Olimpia ürügyén Ausztráliába, de micsoda különbség volt a két "látogatás" között. 1956-ban szinte kiszöktek versenyzőink az országból a forradalmi helyzet miatt, ezúttal egy teljesen más világrendben pusztán a sportra koncentrálhattak.

A magyar olimpikonok nyolc aranyéremmel tértek vissza Sydney-ből, igaz, a győzelmek felét az utolsó napon szerezték sportolóink. Nézzük tehát a győzelmeket! Kovács Ági 200 mellen hatalmas hajrával győzött, soha nem feledhető élmény, ahogy az azóta elhunyt Knézy Jenő "beüvölti" Ágit a célba, aki a dobogón - velünk együtt - zokogott a Himnusz hallatán.

Vívóink aranyát Nagy Tímea hozta párbajtőrben, míg "Szilas" is a csúcsra ért, azaz Csollány Szilveszter lett a gyűrű ura. Huszonnégy év elteltével állhatott az olimpiai dobogó legfelső fokára a férfi vízilabda válogatott, Benedekék a fináléban 13-6-ra "alázták le" az orosz válogatottat.

Kásásék mellett az utolsó napon nyert olimpiai bajnoki címet Kolonics György (kenu 500 m), a Kammerer Zoltán-Storcz Botond kajak kettes, a Pulai Imre-Novák Ferenc kenu páros, illetve a Kammerer, Storcz, Vereczkei Ákos, Horváth Gábor alkotta kajak négyes.

Hatalmas balszerencsével veszített viszont női kézilabda-válogatottunk, amely a fináléban hatgólos vezetés után kapott ki Dániától, de a lányok így is minden dicséretet megérdemeltek. Akárcsak az egész magyar olimpiai csapat, amely nyolc arany-, hat ezüst- és három bronzérmével az éremtáblázat tizenharmadik helyén végzett.

A tabella élén ismét az Egyesült Államok végzett - 39 arany, 25 ezüst, 33 bronz -, az oroszok - 32-28-28 - és az egyre erősebb kínaiak - 28-16-15 - előtt. Sydneyt elkerülték a nagyobb botrányok, az Atlanta-i robbantás okozta hangulatnak nyoma sem volt, így talán jogos Samaranch elnök értékelő köszöntője.

Az eddigi utolsó Olimpiát nem lesz egyszerű felülmúlnia az athéni szervezőknek és résztvevőknek, azonban ha legalább ugyanolyan jóra sikerül, mint a 2000-es ötkarikás játékok, már elégedettek lehetünk!

1996, Atlanta - Coca-Cola, Mr. Smith és a halálos robbantás

1992, Barcelona - Krisztina királynő és a Dream Team

1988, Szöul - újra együtt - Egérke meghódítja a világot

1984, Los Angeles - a bosszú, Hollywood és az üzlet

1980, Moszkva - Afganisztán, és Misa maci

1976, Montreal - bojkott, kelet-német csodadoktorok és Comaneci

1972, München - terror, de "a játékoknak folytatódnia kell!"

1968, Mexikóváros - sortűz, Varga Zoli, Fekete hatalom és a prágai tavasz


1964, Tokió - "Lőj, Dömötör!" és az ellopott japán lobogó

1960, Róma - dopping, Ali, a Gazella és a leváltott király

1956, Melbourne - forradalom itthon, véres háború a medencében

1952, Helsinki - csúcs, a Prágai lokomotív és a KGB

1948, London - béke és a Repülő házasszony

1936, Berlin - a horogkereszt árnyékában

1932, Los Angeles - Hollywood, Napóleon és a japán cápák

1928, Amszterdam - béke és egy majdnem Tarzanná lett hentes

1924, Párizs - Tarzan, Trianon és az egyiptomi csapás

1920, Antwerpen - háború után, csonkán, megtépázva

1912, Stockholm - Fényes ösvény: "Kösz, király!"

1908, London - vulkán, rögbigyász és megintcsak Ewry

1904, St. Louis - fejetlenség, brandy és pigmeusok

1900, Párizs - üzlet, kötélhúzás, Monarchia-himnusz

1896, Athén - az első

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

1996, Atlanta - Coca-Cola, Mr. Smith és a halálos robbantás 1992, Barcelona - Krisztina királynő és a Dream Team 1988, Szöul - újra együtt - Egérke meghódítja a világot 1984, Los Angeles - a bosszú, Hollywood és az üzlet 1980, Moszkva - Afganisztán, és Misa maci 1976, Montreal - bojkott, kelet-német csodadoktorok és Comaneci 1972, München - terror, de "a játékoknak folytatódnia kell!" 1968, Mexikóváros - sortűz, Varga Zoli, Fekete hatalom és a prágai tavasz 1964, Tokió - "Lőj, Dömötör!" és az ellopott japán lobogó 1960, Róma - dopping, Ali, a Gazella és a leváltott király 1956, Melbourne - forradalom itthon, véres háború a medencében 1952, Helsinki - csúcs, a Prágai lokomotív és a KGB 1948, London - béke és a Repülő házasszony 1936, Berlin - a horogkereszt árnyékában 1932, Los Angeles - Hollywood, Napóleon és a japán cápák 1928, Amszterdam - béke és egy majdnem Tarzanná lett hentes 1924, Párizs - Tarzan, Trianon és az egyiptomi csapás 1920, Antwerpen - háború után, csonkán, megtépázva 1912, Stockholm - Fényes ösvény: "Kösz, király!" 1908, London - vulkán, rögbigyász és megintcsak Ewry 1904, St. Louis - fejetlenség, brandy és pigmeusok 1900, Párizs - üzlet, kötélhúzás, Monarchia-himnusz

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.