1908, London - vulkán, rögbigyász és megintcsak Ewry

Párizs és St. Louis után sokan féltették az olimpiai eszmét. London azonban kiállt a sport mellett az üzlet ellenében.
2004.03.22 07:07, Forrás: ma.hu

hirdetés

Mielőtt belemélyülnénk a IV. Nyári Olimpia Játékok történetébe, érdemes egy pillantást vetni az úgynevezett "inter-olimpiára". Történt ugyanis, hogy Párizs és St. Louis után egyértelművé vált, az olimpiai eszme vakvágányra futott, az üzlet vált elsődlegessé. Nem tetszett ez Coubertinnek, és a görögöknek sem, akik 1906-ban megrendezték a köztes olimpiát, igazi "görög módra."

És bár az 1906-os athéni játékokat soha nem ismerték el hivatalos olimpiának - sorszámot sem kapott -, mégis 20 országból érkeztek versenyzők, és 71 "olimpiai bajnokot" avattak.

Két évre rá aztán Rómát jelölték ki a játékok házigazdájának. Az olasz gazdasági válság, valamint a Vezúv kitörése miatt azonban lemondták a taljánok a rendezést, így új otthont kellett találni az olimpiának. Természetesen Athén azonnal jelentkezett, Coubertin és a NOB vezérkara azonban félt a játékok "elgörögösödésétől", így London lett a IV. Olimpiai Játékok házigazdája.

A derék britek aztán ki is tettek magukért: kutyafuttában felhúztak egy 45 ezres modern stadiont, ahol aztán szinte az összes versenyszámot képesek voltak megrendezni. Ezen az olimpián debütált a későbbiekben állandóvá váló szokás, miszerint a nyitóünnepségen az egyes országok hazájuk zászlaja alatt vonulnak fel.

A helyszín közelsége miatt 22 ország 2056 versenyzője állt rajthoz Angliában - többek között olyan debütáló sportágakban, mint a rögbi, vagy a műkorcsolya. Ez utóbbit ősszel rendezték az áprilistól októberig tartó viadalon. Sporttörténeti jelentőségű győzelmet aratott a teniszező Gwendoline Eastlake-Smith, aki az első női aranyérmes lett a játékok történetében.

Népes küldöttséggel vett részt hazánk is Londonban. 63 versenyzőnk három arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zárt. Bár a politikai vezetés nem engedte a katonai tiszteket ki az olimpiára - és ez érzékenyen érintette legjobb vívóinkat -, mégis itt kezdődött meg a magyar vívók páratlan olimpiai szereplése.

A kard egyéni döntőjének hat résztvevője közül öt magyar volt, a győzelmet végül Fuchs Jenő szerezte meg. Szintén arannyal tért haza a kardcsapat, valamint kötöttfogású birkózónk, Weisz Richárd is.

Ismét Halmay Zoltántól várták az úszó-aranyakat idehaza, a győzelmek azonban ezúttal elmaradtak. 100 gyorson ezüstös lett St. Louis kétszeres olimpiai bajnoka, míg a 4X200-as gyorsváltó az utolsó váltás előtt még vezetett, a beúszó Halmay azonban teljesen elkészült erejével, így itt is maradt az ezüstérem.

Atlétikában betliztek az amerikaiak, egyik sprintszámot sem tudták megnyerni. Ellenben Ray Ewry "hozta" magát, két arannyal térhetett haza Londonból, így összesen már nyolc olimpiai aranyéremnél járt.

Megszokott módon ezúttal is a maratoni futás szolgáltatta a legnagyobb drámát. A stadionba elsőként érkező Dorando Pietri először rossz irányba kezdett futni, majd pár méter után összeesett. Sikerült felkelnie, és tovább futnia, ekkor azonban beérkezett a stadionba John Hayes is. Óriási hajrába kezdett mindkét atléta, Pietri négy méterrel a cél előtt összeesett. Néhány néző beugorva a futópályára besegítette a futót a célba, a versenybizottság azonban külső segítség miatt diszkvalifikálta Pietrit.

A legjobban talán a rögbi-találkozókat várták a britek - mégiscsak nemzeti sportjukról van szó. Nos, a döntőben az Ausztrália-Új-Zéland vegyes csapat (Australasia néven) megverte a házigazdákat, lett is nagy nemzeti gyász Albionban.

Összességében viszont nem kellett csalódniuk a briteknek, miután 56 aranyérmükkel messze magasan nyerték az éremtáblázatot - őket "mindössze" 23 arannyal követték az amerikaiak. Mi magyarok sem szégyenkezhettünk, az éremtáblázaton az előkelő hatodik helyet szereztük meg. London beugróként nagyszerű olimpiát szervezett, és bebizonyította, van létjogosultsága a nyári olimpiai játékoknak.

1904, St. Louis - fejetlenség, brandy és pigmeusok

1900, Párizs - üzlet, kötélhúzás, Monarchia-himnusz

1896, Athén - az első

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

1904, St. Louis - fejetlenség, brandy és pigmeusok 1900, Párizs - üzlet, kötélhúzás, Monarchia-himnusz 1896, Athén - az első

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.