Thália Színház: Amadeus

A címszereplő Wolfgang Amadeus Mozart. A közte és az olasz származású komponista Antonio Salieri közötti legendás konfliktus, amelyet többek között Puskin is feldolgozott, ihlette meg Shaffert is.
2003.01.17 09:07

Peter Schaffer: AMADEUS

A mai angol drámaírás egyik legsikeresebb, legismertebb alkotójának, az 1926-ban született Peter Shaffernek művei Magyarországon is jól ismertek: emlékezetes hazai előadások, kitűnő alakítások fűződnek a Ki után megy a nő? Ki megy a nő után?, a Black Comedy, majd az Equus című műveihez. 1979-ben írta azt a darabját, amely népszerűségben az Equus-szal vetekszik: az Amadeust, amelyet elsőként az Angol Nemzeti Színház mutatott be.

Salieri szerepében az egyik legnagyobb angol színésszel, Paul Scofielddel és amely hazájában elnyerte az év egyik legjobb drámájának címét: azóta számos európai országban tűzték műsorra és több éve játsszák a Broadway-n is. A címszereplő természetesen Wolfgang Amadeus Mozart. A közte és az olasz származású komponista Antonio Salieri közötti legendás konfliktus, amelyet többek között Puskin is feldolgozott, ihlette meg Shaffert is: a naív, sebezhető zseni és a féltékeny középszerű tehetség szembenállása, amelyből az utóbbi kerül ki győztesen.

Shaffernél Salieri nem méreggel teszi el az útból vetélytársát, hanem a méregnél is gyilkosabb udvari intrikával, de mivel a kortársak közül ő ismeri fel a legtisztábban Mozart géniuszát, győzelmét nem tudja élvezni és végül a halott Mozart diadalmaskodik fölötte. Salieri szerepében Darvas Ivánt láthatjuk, Mozart Alföldi Róbert, a felesége Constanze pedig Létay Dóra. Az előadást Szikora János rendezi. Közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rolla János vezetésével.

Peter Shaffer: Amadeus című drámáját Londonban is színre viszi a szolnoki Szigligeti Színház társulata. 2003 nyarán magyar kulturális év kezdődik a szigetországban. A művészeti rendezvénysorozat reprezentatív nyitó eseményeként kerül bemutatásra a szolnoki társulat előadása, amely az első Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb rendező és a legjobb jelmez díját nyerte el. Az előzetes tárgyalások alapján július 4-től egy héten át a Lyric Hammersmith Színházban angol feliratozással láthatja a londoni közönség a szolnoki színház produkcióját.

[1/2]next
  1. Peter Schaffer: AMADEUS
  2. Szereposztás

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.