Húszezer gyerek éhezik hazánkban

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint Magyarországon mintegy 200 ezer ember éhezik, ebből mintegy 20 ezer a gyermek - hangzott el az Élelmezési Világnap kapcsán tartott szakmai fórumon.
2007.10.15 15:02, Forrás: MTI

hirdetés

A rendezvényen Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett arra, hogy a FAO magyar kezdeményezésre immár 27. alkalommal tartja meg az Élelmezési Világnapot.

Az agrártárca irányítója hangsúlyozta: az élelemhez való hozzájutás joga egyetemes jog, amely azt jelenti, hogy a világon mindenkor és mindenkinek joga van a megfelelő élelemhez.

Simai Mihály professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerárak növekedése várhatóan tartós lesz. Ennek oka rövid távon a világ több térségében tapasztalható szélsőséges időjárás, valamint hosszabb távon a távol-keleti országokban megjelenő új dinamikus kereslet- növekedés, és az urbanizáció hatásának erősödése a fejlődő országokban, továbbá a gabonafélékből előállított bio-üzemanyagok termelése.

Jelenleg a világon mintegy 850 millió éhezőt tartanak nyilván. Az éhezés nemcsak a fejlődő világra, azaz Ázsiára és Afrikára jellemző, hanem a fejlett országokban is jelen van. Európában mintegy 30 millióra teszik az éhezők számát. Ebből mintegy 25 millió található a volt szocialista országokban.

Simai professzor utalt arra is, hogy az elmúlt évtized közepén a FAO azt a célt tűzte ki, hogy az éhezők számát tekintve 2015-re a világban a felére csökkenti a táplálékhoz egyáltalán nem, vagy alig jutók arányát. Ez a cél a jelenlegi adatok szerint várhatóan nem valósul majd meg, mivel az adatok azt mutatják, hogy az éhezők száma abszolút értékben nem csökkent, csak arányait tekintve, ahogyan növekedett a világ népessége.

Duduzile Laureen Moerane-Khoza, a Dél-afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete arról beszélt, hogy az utóbbi évek fejlődése nyomán Afrikában az éhezők száma relatívan csökkent, ám még mindig igen jelentős a számuk. Aláhúzta ugyanakkor azt, hogy az utóbbi években végbement ipari fejlődés nyomán egyre többen juthatnak munkához, és így élelemhez is.

Magyarország a világélelmezési alapot évente 65 ezer dollárral és szakértőkkel segíti - mondta Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára az MTI érdeklődésére. Hozzátette: Magyarország éves tagdíjként további 400 ezer dollárt fizet a FAO-nak.

A FAO budapesti regionális központja, amely Európáért és a közép-ázsiai térségben folytatott tevékenységéért felel, nyáron kezdte meg működését a magyar fővárosban.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a FAO-val együttműködve indította útjára Vajdahunyad várából azt az adománykonvojt, amely a magyar rászorulóknak visz élelmet az Élelmezési Világnapon. Az egyesület várhatóan több 10 millió forint értékben juttat el élelmiszeradományokat országszerte mintegy 300 ezer emberhez. Tavaly 600 millió forint értékű élelmiszert adtak át a rászorulóknak.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A kubai szegénység jó hatással van az egészségre Már felépült az éheztető guru kislánya Hova tűnt az óbudai éhező pár babája? Rendőrök keresik a harmadik gyereket Minden ötödik ausztrál lány éhezteti magát

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.