Gyurcsány komoly csalódást okozott az EU-nak - Nabucco az álom vs. Kék Áramlat a realitás

Az Európai Unióban aggódnak a földgázellátásban képviselt oroszbarát magyar álláspont miatt - írta szerdán a Die Presse.
2007.04.04 09:32, Forrás: MTI

hirdetés

A konzervatív osztrák napilap szerint ez az álláspont az EU-ban "némi csodálkozást, hogy ne mondjuk, csalódást keltett". "Európa négy legfontosabb energiaprojektjének egyike, a Nabucco gázvezeték, amely 2012-től a Kaszpi-tengeri térségből Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon át Ausztriáig és Nyugat-Európáig szállítana földgázt, meghiúsulhat a budapesti nyet miatt. Különösen Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnöknek az a kijelentése keltett csalódást, melyben a Nabuccót álomnak, viszont a Gazprom orosz állami konszern ellenprojektjét, a Kék Áramlatot realitásnak nevezte" - folytatódik a cikk.

Az EU ezzel szemben szeretne az orosz gázellátástól függetlenebbé válni, és előnyben részesíti az OMV (osztrák gáz- és olajipari vállalat) által tervezett Nabucco-vezetéket, amely Iránból, a Kaszpi-tenger melletti régióból, sőt az arab térségből szállítana földgázt Európába - folytatódik a cikk. Hannes Swoboda osztrák szociáldemokrata európai parlamenti képviselő (az EP szocialista frakciójának alelnöke) kedden felszólította az Európai Bizottságot és az osztrák kormányt is, hogy növelje a nyomást Magyarországra. "A Gazprom és Putyin orosz elnök nem is kívánhatná az európai energiaellátás jobb megzavarását, mint a tervezett gázvezetékről való magyar lemondást" - idézte a lap Swobodát.

Az osztrák lap hozzáteszi: Magyarország mindazonáltal hivatalosan még a Nabucco-projekt mögött áll, amint azt a budapesti osztrák nagykövetség megkeresésére két héttel ezelőtt válaszolták. A Mol magyar olajvállalat, amely a Nabucco-konzorcium egyötödének tulajdonosa, nemrég cáfolta azokat a spekulációkat, hogy Magyarország már döntött volna a Kék Áramlat mellett. Az OMV ennélfogva nem látja veszélyben a tervet - írta a Die Presse.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Profil: Dörgölőzés Moszkvához, Gyurcsány nem kér a Nabuccoból Nabucco vagy nem Nabucco?

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.