Magyarország a 41. helyen áll a 2006-os korrupciós listáján

Magyarország a 41. helyen áll a Transparency International (TI) hétfőn nyilvánosságra hozott 2006-os korrupciós listáján.
2006.11.06 18:25, Forrás: MTI

hirdetés

A korrupció ellen küzdő nemzetközi társadalmi szervezet számos nemzetközi tekintélyű szakértő és független intézet véleményét kérdezte meg és összegezte jelentésében.

A 163 ország nevét tartalmazó lista, amely a korrupció mértékét jelzi a világ egyes országaiban, a legkevésbé korruptnak tartott országokkal, Finnországgal, Izlanddal és Új-Zélanddal kezdődik, s a legkorruptabbnak ítélt országgal, Haitival zárul. Közvetlenül Magyarország előtt Jordánia áll, közvetlenül mögötte pedig Mauritius. Magyarország tavaly óta egy hellyel visszacsúszott, 2005-ben ugyanis a 40. helyen állt ugyanezen a listán. (2004-ben 42. volt, 2003-ban 40.)

Az idei listán Dánia a 4., Szingapúr az 5., Svédország a 6., Svájc a 7., Norvégia a 8., Ausztrália és Hollandia holtversenyben 9-10. Különösen sokat romlott a helyzet az előző évhez képest Brazília, az Egyesült Államok (20.), Izrael, Jordánia, Kuba, Laosz, a Seychelle-szigetek, Trinidad és Tobago és Tunézia esetében, és különösen nagy javulás figyelhető meg Algéria, Csehország, India, Japán, Lettország, Libanon, Mauritius, Paraguay, Szlovénia, Törökország, Türkmenisztán és Uruguay esetében.

Egy különálló regionális listán, amelyen az Európai Unió 25 tagállama és három nem EU-tag nyugat-európai ország szerepel, Magyarország a 21. Olaszország, Csehország, Litvánia, Lettország, Szlovákia, Görögország és Lengyelország áll mögötte (a felsorolás sorrendjében). Értelemszerűen ezt a listát is Finnország és Izland vezeti holtversenyben, Dánia a harmadik, Svédország a negyedik, Svájc az ötödik.

A korrupció továbbra is széles körben elterjedt jelenség az Európai Unió keleti tagállamaiban, noha kétségtelen haladás figyelhető meg a kommunizmusból örökölt gyakorlat felszámolására tett erőfeszítésekben - áll egyebek között az 1993-ban alapított, berlini székhelyű TI jelentésben, amely különösen a 61. helyre sorolt Lengyelországot marasztalja el. Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott nyolc és a 2007 elején belépő két posztkommunista ország közül csak Észtország (24.) és Szlovénia (28.) került be az első harmincba.

A jelentés szövege szerint egyébként világosan kimutatható szoros kapcsolat van a korrupció és a szegénység között, amit az is jelez, hogy túlnyomórészt koldusszegény országok vannak a lista alsó harmadában.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Mit kell tenni a korrupció ellen? Már a veseátültetésre várók közt is megjelent a korrupció - pénzért a lista elején lehet bárki? A szólamok szintjén hadakoznak a korrupció ellen - az MDF felállítaná a tiszta Kezek Hivatalát Egyre dagad az Ikea németországi vállalata kirobbant korrupciós botrány Bajban a "Vaslady"? - korrupciós ügyben kívánják kihallgatni Margaret Thachert

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.