Egyre jobban terjed a munkahelyi erőszak

A munkahelyeken - néhány kivételes térségtől eltekintve - világszerte terjed a fizikai és lelki erőszak, illetve a zaklatás.
2006.06.16 09:11, Forrás: Világgazdaság

hirdetés

A számos fejlett ipari országban is tapasztalható jelenség olyan méreteket öltött, hogy egyes államokban a GDP 0,5-3,5 százalékos hányadát is elviszi, munkahelyi hiányzások, betegállomány és táppénz, vagy egyszerűen csak csökkent termelékenység formájában - állapítja meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által most közzétett tanulmány.

A veszteséget többféle megnyilvánulás okozza: egyik formája a fizikai erőszak, a másik a rejtettebb formában jelentkező - szexuális és egyéb jellegű - zaklatás vagy lelki terror. Egy különösen veszélyes forma a csoportosan - a kollektíva egy kiszemelt, gyengébb tagja ellen - elkövetett bántalmazás, megalázás. A verbális zaklatás egyik sajátos formájának vannak kitéve a jelentés szerint az ügyfélszolgálati hívóközpontokban dolgozó nők, akik közül Németországban például mintegy 75 százalékos arányban jeleztek bántalmazást. Az ilyen jelenségek terjedését megkönnyíti a globalizációval járó, fokozódó versenynyomás és a munkahely elvesztése miatti félelem.

A jelentés - miközben elismeri a visszaélések súlyának meghatározásában mutatkozó nehézségeket - ismertet egy becslést, amely szerint Európában a munkaerő több mint 10 százalékát érintik valamilyen formában zaklatások. A jelenséggel szemben korábban védettnek tekintett munkahelyek - mint az oktatás, a szociális szolgáltatások, könyvtárak és egészségügyi intézmények - az utóbbi időben egyre veszélyeztetettebbekké válnak.

Különösen kegyetlen formákat öltenek a munkahelyi bántalmazások a fejlődő országokban, ahol nők, migráns dolgozók és munkára kötelezett gyermekek gyakorlatilag védtelenül ki vannak téve a gátlástalanság valamilyen formájának. A kiszolgáltatottság páratlanul magas fokot ért el a kivitelre dolgozó szabad kereskedelmi övezetekben, ahol alig van jogi védelem. A jelentés szerint különösen súlyos a helyzet Malajziában, Kuvaitban, Hongkongban, Kínában és Dél-Afrikában, ez utóbbiban főleg az egészségügyi szektor és a közigazgatás ad táptalajt a munkahelyi zaklatásnak.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A foci-vb a munkahelyekre is betört - fél Európa onnan nézi a meccseket Sokakat kínoz a munkahelyi stressz - a munkáltatók szerint szimulálnak? "Jaj az idegeim!" - a munkahelyi stressz Szauna, pingpongasztal, masszőr - munkahelyi kánaán

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.