Véget ért a titkolózás: ammónium-nitrátot szállító vonat robbant Észak-Koreában

Legalább 154 személy, köztük 76 iskolás lelte halálát a rjongcsoni pályaudvaron csütörtökön történt vonatrobbanásban.
2004.04.24 09:34, Forrás: MTI

A KCNA hivatalos hírügynökségen keresztül közzétett nyilatkozatban Phenjan bejelentette, hogy a robbanást gondatlanság folytán létrejött elektromos érintkezés okozta, amely ammónium-nitrát tartalmú műtrágyát szállító vasúti kocsik és tartályvagonok mozgatása közben keletkezett. (Az ammónium-nitrátot robbanószerként is használják, műtrágyaként a robbanásveszély elkerülése végett mészporral szokták keverni.)

A hírügynökségi jelentés szerint az eddigi vizsgálatok arra mutatnak, hogy igen súlyos károk keletkeztek a szerencsétlenség nyomán. Az áldozatok számáról a KCNA nem közölt becslést, de korábbi külföldi közlések szerint a halottak és sérültek együttes száma több ezerre tehető.

Phenjan egyúttal köszönetet mondott mindazokért a nemzetközi felajánlásokért, amelyek a szerencsétlenséget követően érkeztek az ország illetékes szerveihez. Észak-Korea közvetve először éppen azzal ismerte el a balesetet, hogy nemzetközi segítségért folyamodott. Elsőként a szomszédos Dél-Korea ajánlott segítséget, de még olyan országok is kedvezően reagáltak a kérésre, mint az Egyesült Államok és Ausztrália, amelyekkel pedig Phenjan viszonya nem éppen felhőtlen.

Szombaton segélyszervezetek alkalmazottai és diplomaták indultak a katasztrófa színhelyére. A vöröskereszt egy illetékese szerint a robbanás 8 ezer lakást rombolt le részben vagy teljesen, és az áldozatok száma valószínűleg még a korábban közölteknél is jóval magasabb lehet.

Legkevesebb 154 halottja van az észak-koreai vonatbalesetnek

Legkevesebb 154 halottja van az észak-koreai Rjongcsonban történt vonatszerencsétlenségnek - közölte szombaton a mentési munkálatok észak-koreai felelőse.

"Legalább 154 személy, köztük 76 iskolás lelte halálát a rjongcsoni pályaudvaron csütörtökön történt vonatrobbanásban" - idézte Dzsang Szong Gun szavait az Új Kína hírügynökség, majd forrásmegjelölés nélkül hozzátette, hogy a sérültek száma meghaladja az 1300-at. Észak-Korea szombaton ismerte el hivatalosan a robbanást.

Diplomaták és humanitárius szervezetek tagjai indultak szombat reggel az észak-koreai fővárosból, Phenjanból a szerencsétlenség színhelyére, ahol jelen van a kínai hírügynökség tudósítója. A külföldi újságírók többsége nem juthat be az elzárkózó Észak-Koreába, s közülük sokan a kínai határhoz közeli Rjongcsontól húsz kilométerre lévő kínai Tantungból (Dandong) követik a fejleményeket.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Magyar segítség az Észak-koreai tragédiában Elektromos vezetékkel való érintkezés okozta a tragédiát Észak-Koreában Megrázó képek - többezer halott Koreában, miért titkolózik a vezetés? Észak-Korea hallgat a katasztrófáról - többezer halott, még mindig ég a tűz Akár 3000 áldozatot is követelhetett az észak-koreai vonat-szerencsétlenség

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.