null

Naponta huszonötezren halnak éhen a világon

Az elmúlt években az ENSZ élelmezési programja ellenére folyamatosan nő az éhezők száma.
2002.10.18 10:21

A programot eredetileg 15 évesre tervezték, de az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Tanácsának vezetője szerint a tagállamok nem veszik eléggé komolyan a feladatot. Ha így folytatódik, a tizenöt évből százötven is lehet - jelentette ki a szakértő. A problémák orvoslására előírt 24 milliárd dolláros alap létrehozásából ugyanis eddig szinte még semmi sem valósult meg. A felmérések eközben azt mutatják, hogy a program elindítása ellenére még ma is mintegy 840 millió ember éhezik, nagyrészük Afrikában és Ázsiában - Kínában a hivatalos adatok szerint 74 millió ember tartozik az alultáplált kategóriába.

Az alultápláltak közül világszerte 150 millió az öt évesnél fiatalabb gyermekek száma. Az alultápláltság ugyan nem jelent egyet az éhezéssel, hisz a gyerekeknél alultápláltnak számítanak a korukra jellemző súlynál kisebb súlyú gyerekek is, ezekben az esetekben inkább a nem megfelelő táplálkozás jelent problémát. Olyan esetre is fény derült, amikor például az ázsiai területeken az éhezés miatt az anya előnyben részesítette ikergyermekei közül a fiú újszülöttet, és csak neki jutott megfelelő mennyiségű anyatej.

Magyarországon annak ellenére, hogy a szakemberek ismerik a veszélyeztetett területeket, illetve településtípusokat, pontos adatokkal nem tudnak szolgálni - az utóbbi tíz évben nem készült hivatalos felmérés erről a problémáról.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.