Napelemes zajvédő falat építenek Bécsben

A tervek szerint jövő tavasszal készül el az osztrák főváros legnagyobb zajvédő fala, amelynek napelemei nyolc háztartás számára elegendő áramot termelnek.
2006.07.12 12:45, Forrás: Compress

Júniusban kezdték meg Bécs legnagyobb zajvédő falának építését, amely a Margaretengürtel mentén sorakozó Theodor Körner Udvar házainak lakóit szabadítja majd meg a forgalom zajától.

A háztömböket összekötő, 150 méter hosszú és 18 méter magas, ötelemes üvegfal felső részét kísérletképpen napelemekre cserélik, amelyek a függőleges elhelyezkedés és az aránylag kicsi felület (190 m2) ellenére nyolc bécsi háztartás áramfogyasztásának megfelelő villamosenergiát termelnek majd. Az így nyert áramot egyébként a közvilágítást kiszolgáló hálózat veszi majd fel.

Mivel az átlátszó zajvédő falak komoly veszélyt jelentenek a madarakra, a most készülő fal üvegtábláit kívül és belül is olyan egymáshoz illeszkedő mintával nyomják meg, amelyek nem gátolják jelentősen a fal fényáteresztését, ugyanakkor minden madárvédelmi előírásnak megfelelnek.

Az egyedülálló zajvédő falat eredetileg PPP-konstrukcióban, vagyis magántőke bevonásával kívánta megvalósítani a város, mivel azonban nem találtak magánbefektetőket, végül a város áramszolgáltatója, a Wien Energie - Wienstrom lett a projekt innovatív partnere.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.