Kovács Lászlót jelölik EU-biztosnak - az ellenzék nem támogatja a javaslatot

A magyar EU-biztos kiválasztásáról tartott négypárti konzultációt Medgyessy Péter miniszterelnök hívta össze.
2004.08.03 13:29, Forrás: MTI

A találkozót Orbán Viktor, a Fidesz elnöke július 20-án levélben kezdeményezte a miniszterelnöknél. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke július 15-én sajtótájékoztatón az MTI kérdésére azt mondta, hogy a Fidesz számára elfogadhatatlan Kovács László jelölése.

Kovács László külügyminisztert javasolja magyar EU-biztosnak a miniszterelnök a kormány szerdai ülésén - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kedden Budapesten, az ügyben folytatott négypárti konzultáció után.

A koalíciós pártok támogatják a jelölést - közölte Lendvai Ildikó és Eörsi Mátyás szabad demokrata ügyvivő. Közölték: Kovács László utódlásáról a külügyminiszteri poszton nem esett szó a négypárti megbeszélésen.

A magyar EU-biztos kiválasztásáról tartott négypárti konzultációt Medgyessy Péter miniszterelnök hívta össze. Az új összetételű, 25 tagú Európai Bizottság november 1-jétől kezdi el munkáját.

A találkozó után Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László nem nyilatkozott a sajtónak. Lendvai Ildikó közölte: közismert, hogy az EU szabályai szerint a mindenkori kormány joga az ország biztosának jelölése.

"Az MSZP három kritériumot támasztott a kinevezendő jelölttel szemben és Kovács László mindhárom kritériumnak magas fokon megfelel" - mondta a szocialista frakcióvezető.

Olyan embert kellett találni, aki az EU-ban "otthon van", az európai uniós politikában nagy gyakorlatot és elismertséget szerzett - tette hozzá.

"Ki felelhet meg jobban ennek a kritériumnak, mint az a külügyminiszter, aki aláírta az uniós csatlakozás dokumentumát?" - tette fel a kérdést Lendvai Ildikó.

A szocialisták második kritériuma az volt, hogy a jelölt értsen egy olyan fontos szakterülethez, amely az unió életében is fontos és magyar szempontból sem közömbös.

Az EU-ban éppen most kezd felértékelődni a közös uniós külpolitika kialakításának igénye, a szomszédságpolitika. Kovács László ezen a területen "kitűnően tud tevékenykedni" - fűzte hozzá Lendvai Ildikó.

A bővítési biztosi posztot nem feltétlenül újonnan csatlakozott ország jelöltjének szánják

Az MSZP harmadik kritériuma az volt, hogy a kiválasztandó biztos ne csak szakember, hanem politikus is legyen, hiszen az Európai Bizottság politikai testület.

Más országok biztosjelöltjei között számos pártelnök és miniszter van és José Manuel Durao Barroso bizottsági elnök is pártelnök volt - mondta a frakcióvezető.

Lendvai Ildikó közölte: Kovács László jelölése megfelel az ország nemzeti érdekeinek és az uniós elvárásoknak.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője közölte, hogy a külügyminiszter jelölése EU-biztosnak megfelel az európai gyakorlatnak, az SZDSZ ezért nem emel kifogást a jelöléssel szemben.

"Azt nem tudjuk, Kovács László miért döntött úgy, hogy szívesebben folytatná biztosként, mint külügyminiszterként, de ez az ő dolga. Ha ebben a miniszterelnökkel megegyezett, akkor számunkra ez összhangban áll az európai normákkal" - mondta Eörsi Mátyás.

Hozzátette: Balázs Péter jelenlegi magyar EU-biztosról csak a legnagyobb elismerés hangján tud szólni, "egészen kiváló munkát végzett, nagyon sok érv szólt a maradása mellett, ő kiváló diplomata, alapvetően nem politikus, a biztosok túlnyomó többsége pedig politikus".

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta: Kovács László jelölése nem jelenti azt, hogy a magyar kormány a bővítési biztosi posztot szeretné, "számos más terület is adódik".

A bővítési biztosi posztot nem feltétlenül újonnan csatlakozott ország jelöltjének szánják - tette hozzá.

"Az ördöggel is együtt tudunk működni"

Az ellenzéki pártok nem támogatják Kovács László külügyminiszter jelölését az Európai Unió magyar biztosának posztjára - jelentette be Szájer József (Fidesz) és Herényi Károly (MDF) kedden Budapesten.

"Kovács László (...) nem alkalmas a magyar nemzeti érdekek közös képviseletére az Európai Bizottságban", őt a Fidesz az MSZP képviselőjének tekinti - közölte Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője az ügyben tartott négypárti egyeztetés után.

A Fidesz Barsiné Pataky Etelka európai parlamenti képviselőt, volt ausztriai magyar nagykövetet javasolta a biztosi tisztségre - tette hozzá.

Kovács László kinevezése jelentős mértékben fenyegeti az európai uniós ügyekben kialakult nemzeti konszenzust, az európai néppárti frakció magyar tagjai és a magyar EU-biztos közös munkáját - mondta Szájer József.

"Természetesen minden magyar nemzeti érdeket érintő kérdésben a megfelelő módon bárkivel, az ördöggel is együtt tudunk működni, azonban Kovács Lászlót nem tudjuk a Magyar Köztársaság hiteles képviselőjének tekinteni" - közölte.

Hozzátette: az eljárást jogi szempontból nem vitatják, hiszen a biztos kinevezése a kormány hatásköre.

Az Európai Bizottságba olyan politikust és szakembert kell küldeni, aki "a magyar közvéleményt nem osztja meg olyan mértékben, ahogyan azt Kovács László tette az elmúlt évtizedben" - mondta Szájer József.

Kovács László jelölése rontja a magyar esélyeket az unióban, hiszen az Európai Bizottságba olyan személyt kellene küldeni, aki a nemzeti fejlesztési terv szempontjából fontos területet - ilyen például az infrastruktúra, a közlekedés, a regionális fejlesztés - visz, nem pedig a magyar szempontból kisebb jelentőségű külpolitikát - közölte a fideszes politikus.

A biztosi hely a legfontosabb tisztség, amit magyar politikus az Európai Unióban betölthet, így a Fidesz "az európai integrációval kapcsolatos konszenzus felborításának (...), provokációnak" tekinti Kovács László jelölését - mondta Szájer József.

Közölte, hogy a négypárti megbeszélést nem tekintik egyeztetésnek, csak tájékoztatásnak.
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője "az elmúlt két esztendő legrosszabb kormányzati döntésének" nevezte Kovács László jelölését.

Az Európai Bizottságba olyan személyt kellene a kormánynak delegálnia, aki képes a nemzeti egységet megtestesíteni, ám "Kovács László már külügyminiszterként sem tudta ezt megtenni" - mondta.

Szájer József közölte: a megbeszélésen felvetette Medgyessy Péternek az állami gazdaságok privatizálásának leállítására irányuló fideszes kérést, mivel a nyár folyamán személyében először találkozott fideszes politikus a kormányfővel.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Hazugsággyár: Kovács elnézést kér az ügyészségtől Kovács László örök - mert megérdemli! Kovács: komoly veszélyben vannak a magyarok a Vajdaságban

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.