10 %-kal nőtt a fiatalkorú bűnözők száma az elmúlt években

A bűnelkövetők között az elmúlt években növekedett a fiatalkorúak aránya, országos átlagban eléri a 10 százalékot.
2003.11.25 14:54, Forrás: MTI

A bűnelkövetők között az elmúlt években növekedett a fiatalkorúak aránya, országos átlagban eléri a 10 százalékot, ezért különösen fontos a bűnmegelőzés - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) vezetője egy szakmai konferencián, kedden, Budapesten.

A nemzeti bűnmegelőzési stratégia fontos eleme a megelőzés, amely az iskolák, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a rendőrség közös, jól összehangolt munkáját igényli - mondta Ignácz István dandártábornok a PMRFK által szervezett, holland szakemberek részvételével megtartott konferenciáján.

Hozzátette: a bűn visszaszorításának társadalmi hatásai mellett figyelmet keltő a gazdasági jelentősége is, "hiszen a prevenció kevesebb költséget emészt fel, mint a bűn felderítése, a büntetőeljárás". A megelőzésnél hasznos lehet a holland tapasztalatok számba vétele is - húzta alá Ignácz István.

Gerrit Jan Polderman holland regionális igazgató-helyettes elmondta: Hollandiában bevált gyakorlat, hogy a veszélyeztetett fiatalok sportolását, zenetanulását az önkormányzatok anyagilag is támogatják.

Hozzátette: a holland önkormányzatoknál mindenütt működik úgynevezett támpontcentrum, ahol a problémás gyerekeket, szüleiket tanáccsal látják el, s az adott intézményhez irányítják egészségügyi, drogfogyasztási, szexuális és egyéb kérdésekben.

Bevált gyakorlatként említette, hogy az úgynevezett diszkóbalesetek megelőzésére az éjszakai szórakozóhelyek zárása előtt rendőrök megszondázzák a fiatalokat, s akiknél alkoholt érzékelnek, elveszik jogosítványukat, mielőtt a fiatalok autóba ülnének.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Fiatalkorúak törtek be egy kórház kórbonctani részlegébe

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.