Már szerveződik a Józsefvárosi piac utóda

Nem jelenti a feketekereskedelem végét a Józsefvárosi piac jövő februári bezárása, hiszen már szerveződik az utód a Kőbányai út másik oldalán.
2003.11.07 08:03, Forrás: Világgazdaság

Ezzel szemben az Asia Center fél év alatt még félig sem telt meg, mivel ott ellenőrzöttebbek a viszonyok. Szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek az unióval szembeni kötelezettségeinkre a csatlakozás kapcsán.

Semmi nem fog változni, ha február végén a MÁV visszaveszi a Négy tigris, vagy más néven, a 3700 pavilonnal működő józsefvárosi piacnak helyet adó 260 ezer négyzetméternyi területet. Értesülések szerint ugyanis a Kőbányai út másik oldalán lévő Ganz-Mávag területen már szerveződik az utód, ami híreink szerint még átláthatatlanabb lesz.

A Ganz-Mávag egykori üzemépületeiben már eddig is voltak nagykereskedelmi raktárak és három kiskereskedelmi "áruház" is működik (összesen vagy 2 ezer "üzlettel"), ám csak tegnap 216 új pavilont értékesítettek ügyes vállalkozók. Miután a távol-keleti könnyűipar termelése világviszonylatban is kiemelkedő, nem az a gond, hogy termékei nálunk is megjelentek, hanem mindaz, ami a termékek forgalmazását kíséri Magyarországon.

Az ázsiai piacokra kilátogató kereskedő ugyanis ismeri a világpiaci árakat és a hazai adóterheket, s ezek alapján érthetetlen, hogyan lehet az ilyen piacok kínálata ennyire olcsó - fejtette ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, rámutatva, hogy a piacok ellenőrzését kellett volna megszigorítani.

Az áruk eredete általában kétes, és ezzel kapcsolatban felvetődik a kérdés: az EU-csatlakozás után miként fogja Magyarország teljesíteni a vámok uniós kasszába való befizetésének kötelezettségét. Másrészt taggá válásunk után az ide beérkezett áruk szabad utat kapnak Nyugat felé is, ami nem vet majd jó fényt Magyarországra - mondja Vámos György, aki szerint a MÁV területén lévő józsefvárosi piac megszűnése nem fogja megoldani a helyzetet, hiszen csak a hatósági ellenőrzés tehetne pontot a feketekereskedelemre.

Egy ruházati kereskedelmi vállalat magát megnevezni nem kívánó vezetője pedig szégyennek tartja, hogy egyik kormány sem törekedett a nyílt adócsalás megakadályozására, miközben legális vállalatokat aprólékosan ellenőriz az adóhatóság.

A MÁV bejelentése, hogy nem hosszabbítja meg a február végén lejáró szerződést, persze nem csak a Kőbányai úton érezteti hatását. A fővárosban három piacot működtető Novák és Novák Kereskedelmi Rt. például arra számít, hogy a Józsefvárosból kiszorulók megtelepszenek a mintegy 5 ezer négyzetméteres rákospalotai piacon is, ahol több száz kereskedő számára van még hely: igaz, a 4 ezer négyzetméteres Fáy utcai már megtelt, de a Keletinél, a Dózsa György út és a Verseny utca sarkán lévő hasonló méretű - kínai, vietnami, török és arab kereskedők által elfoglalt - piacon is vannak még szabad helyek - mondta Mohos Árpád, a társaság vezérigazgatója.

A Józsefváros azonban jórészt a nagykereskedelemből él, így az igazi forgalom a mai helyén marad, bár az Asia Centertől (AC) kapott tájékoztatás szerint csütörtökön már náluk is többen érdeklődtek a bérleti feltételekről. Amint azt Soós Eszter marketingigazgató elmondta, az eddigi 35-40 eurós bérleti díjakat 15-35 euróra csökkentették, így hamarabb megtelhet a ház: a 850 üzlethelyiségből jelenleg még csak mintegy 400 nyílt meg. Ha pedig sokkal több lenne a jelentkező, megkezdődhet az Asia Center második szakaszának építése is, hiszen a tőke megvan rá. Ennél kevésbé igényes megoldásban, mint a szabad ég alatti értékesítés vagy sátrak, rövid távon sem gondolkodik a magát nagykereskedelmi bevásárlóközpontként deklarált AC.

Rudolf A. Riedl, az Asia Center Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: olyan bérlőket várnak, akik minőségi termékekkel, minőségi kereskedelmet folytatnak. A józsefvárosi piacon is vannak ilyenek, de nagy részük nem ezt az irányt követi. A viszonteladókat nem, a klasszikus értelemben vett nagykereskedőket azonban szívesen fogadnának a házban.

A nagykereskedelmi jelzővel azonban baj van. A házban ugyanis nyíltan kiskereskedelmi értékesítés folyik, noha február 12-én Michael Song - aki feleségével a 8,7 millió euró alaptőkéjű Asia Center Kft. 49 százalékát tartja kezében - még azt mondta, hogy a legkisebb eladható mennyiség egyládányi lesz, a nyitáskor, március 7-én már azt közölték: egyes darabok is értékesíthetők.

Az eredeti terv úgy szólt, hogy a kereskedelmi központ elsősorban arra szolgál, hogy importőrök, nagy- és kiskereskedők találkozóhelye legyen, ahol a környékbeli országok vállalkozói is a mintadarabok alapján rendelhetnek, s az ázsiai gyár egyenesen házhoz szállítja az árut. Valójában ebből szinte semmi sem valósult meg. A pillanatnyi helyzetről szólva Rudolf A. Riedl kifejtette: egyelőre a ház nyitva áll az egyéni vásárlók előtt, de az Asia Center nem kíván hagyományos plaza (kiskereskedelmi bevásárlóközpont) lenni.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Lövöldözés a Józsefvárosi Piacnál

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.