Pazarló gazdálkodás az MTV-nél - leszavazták a legfőbb ügyészt

Az Országgyűlés hétfőn a parlamentben leszavazta a legfőbb ügyész válaszát, amelyet Pető Iván (SZDSZ) interpellációjára adott.
2003.09.22 16:41, Forrás: MTI

Pető Iván annak kapcsán interpellált, hogy a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást az MTV pazarló gazdálkodása ügyében tett feljelentések kapcsán. Mint mondta, a megszüntető határozat ellen minden feljelentő panaszt tett, de ezeket a Legfőbb Ügyészség elutasította.

Pető Iván közölte: az ügyészség egy nem létező törvényhelyre hivatkozva szüntette meg a nyomozást, azt állítva, hogy médiatörvény évente növekvő százalékban írja elő a külső vállalkozóval készített műsorok arányát. Leszögezte: az ügyészség később kénytelen volt a szakmai hibát elismerni, de az erre épülő álláspontot fenntartotta, pedig az Állami Számvevőszék is kifogásolta, hogy az ügyészség elvetette a hűtlen, hanyag kezelés vádját.

Polt Péter legfőbb ügyész válaszában kifejtette: a Fővárosi Főügyészég nyomozást megszüntető határozata valóban tévesen hivatkozott a médiatörvényre. Mint mondta, a Legfőbb Ügyészség e vonatkozásában a feljelentők panaszát megalapozottnak tartotta és törvényi kötelességének eleget téve a tévedést korrigálta, de az egyéb indokokat helyénvalónak ítélte meg.

A legfőbb ügyész hangsúlyozta, hogy a nyomozás kiterjedt az MTV gazdálkodásának valamennyi elemére. Felhívta a figyelmet arra, hogy önmagában a pazarló tevékenység 1979 óta nem bűncselekmény. Közölte azt is, hogy az üzérkedés sem bűncselekmény 1993 óta. Mint mondta, hogy az Állami Számvevőszék az MTV ügyében csak a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt tett feljelentést.

Hangsúlyozta, hogy a vizsgált időszakra vonatkozó jogszabály szerint az állami támogatás céltól eltérő felhasználása nem volt bűncselekmény. Pető Iván a választ nem fogadta el, és az országgyűlési többség 122 igen, 187 nem és egy tartózkodás mellett szintén elutasította.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.