Főügyészi vád Rácz Péter ellen - súlyos bűnökkel vádolják az Úttörőszövetség volt elnökét

A hétfőn benyújtott vádirat szerint a bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány összege 81,8 millió forint.
2003.08.19 14:01, Forrás: MTI

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt Rácz Péter, az úttörő szövetség ügyvezető elnöke ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt - közölte Nyilasi Gyula osztályvezető ügyész kedden. A Népszabadság információját megerősítve hozzátette: a hétfőn benyújtott vádirat szerint a bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány összege 81,8 millió forint.

Az ügynek van egy másik vádlottja is - lapinformáció szerint egy ingatlanforgalmi szakértő - , akinek a felelősségre vonását a hűtlen kezelés bűnsegédi magatartása miatt látja indokoltnak a főügyészség. Nyilasi Gyula megjegyezte: a vádban foglalt cselekmények kettőtől nyolc évig szabadságvesztéssel sújthatók a törvény szerint.

A tényállásról az osztályvezető nem kívánt nyilatkozni, miután a vádiratot már megküldték az ügyben eljáró Budai Központi Kerületi Bíróságnak. Rácz Pétert március 26-án gyanúsította meg hűtlen kezeléssel az ORFK bűnügyi főigazgatósága. Az elnök a meghallgatását követően a gyanúsítás ellen panaszt nyújtott be.

Rogán Antal, a Fidelitas alelnöke még tavaly februárban tett feljelentést hűtlen kezelés gyanújával a csillebérci vadászház ügyében. A fideszes országgyűlési képviselő szerint az úttörőszövetség 1999 márciusában jóval áron alul, 94 millió forint helyett 15 millió forintért adta el az épületet a Bau-bérc Kft.-nek.

A nyomozást tavaly decemberben megszüntették, mivel nem állapították meg bűncselekmény elkövetését. Akkor az ügyben az úttörőszövetség elnöke nem szerepelt gyanúsítottként. Rogán Antal azonban megpanaszolta a nyomozást megszüntető határozatot, és a Fővárosi Főügyészség ennek helyt adva a csillebérci vadászház értékesítése ügyében január 30-án május 14-ig pótnyomozásra utasította a rendőrséget. Az ügyészségi határozat egyik oka az volt, hogy a tényállás az alapeljárásban nem tisztázódott kellőképpen, a rendőrség nem végzett el minden nyomozati cselekményt.

A határidő lejártakor azonban az ügyészség ismét meghosszabbította a nyomozást - újabb két hónappal -, mert "a tényállás felderítése érdekében további nyomozati cselekmények voltak szükségesek".

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Vádemelés a Magyar Úttörők Szövetségének ügyvezető elnöke ellen

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.