Nincs forgatókönyv a békefenntartók hazautaztatására - Veszélyben az iraki missziót teljesítő magyar katonák?

Kockázatos és semmivel sem magyarázható, hogy a magyar katonák Irakban amerikai formátumú egyenruhát viselve, döntően amerikai felségjelzésű járműveket vezetnek majd.
2003.08.02 10:06

Mindezt Simicskó István (Fidesz) mondta a pénteki sajtótájékoztatóján. A képviselő szerint az iraki békefenntartásban való magyar részvétel a rendszerváltás óta a Magyar Honvédség legveszélyesebb küldetése. A politikus emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben többször is ért iraki gerillatámadás amerikai katonákat. Mint elmondta, a magyar katonák egyenruháján csak egy három-négy centis piros-fehér-zöld pajzs jelzi majd, hogy nem amerikai, hanem magyar katonák.

Simicskó István szerint ezzel a döntéssel a kormány a szükségesnél nagyobb kockázatot vállal. "Bízunk benne, hogy nem lesz magyar áldozata a békefenntartásnak" - szögezte le. A fideszes képviselő azt is kifogásolta, hogy a békefenntartásban részt vevő katonáknak kevés idejük jutott a felkészülésre.

A kormány védelmi felülvizsgálatról szóló jelentését értékelve a politikus úgy fogalmazott, hogy az "nem a honvédség fel-, hanem leépítéséről szól és inkább védelmi alulvizsgáltnak lehet minősíteni". Leszögezte: az ország biztonságát nem szolgálja, hogy a kabinet hagyományos haderőformákat kíván megszüntetni, létszámleépítést és laktanyabezárásokat tervez. "Az ország biztonsága csorbul, ha ezeket az intézkedéseket véghez viszik" - tette hozzá.

Simicskó István aggodalmait nem osztja Szenes Zoltán

A vezérkari főnök nem osztja Simicskó István fideszes képviselő aggodalmait, miszerint kockázatos és semmivel sem magyarázható, hogy a magyar katonák Irakban amerikai formátumú egyenruhát viselve, döntően amerikai felségjelzésű járműveket vezetnek majd.

Szenes Zoltán vezérkari főnök a Sziget fesztivál honvédelmi színpadánál az MTI érdeklődésére pénteken közölte: magyar szabványok szerint, amerikai alapanyagból készült a világos színű sivatagi katonai ruha. Vélekedése szerint Simicskó István felvetésében vannak jogos aggodalmak, de a felszerelés kiválasztása mellett szakmai érvek is szólnak.

"Gyakorlatilag mindenki ezt a sivatagi, világos ruhát viseli" - mutatott rá, majd hozzátette: ha a magyar katonák nemzeti egyenruhát hordanának, akkor ezzel felhívnák magukra a figyelmet. Szenes Zoltán kijelentette: a kockázati tényezők mindkét esetben fennállnak. "Azt vettük figyelembe, hogy az 50 fokos hőségben, sivatagi körülmények között a kontinentális egyenruhák hosszabb távon nem megfelelőek a feladatok ellátására" - fogalmazott a vezérkari főnök.

Rámutatott, hogy a szállító járműveket és az egyenruhákat is magyar felségjellel látják el, és talán még arab nyelven is feltüntetik, hogy magyar katonákról van szó, "meglesz tehát a megkülönböztetés". Szenes Zoltán a Sziget fesztiválon megtekintette a Honvédelmi Minisztérium színpadát, ahol különböző katonai fegyverek és járművek vannak kiállítva, majd előadást tartott az érdeklődőknek.

Nincs forgatókönyv a békefenntartók hazautaztatására

Nem készült vészforgatókönyv az Irakban szolgáló magyar katonák hazautaztatására". - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Matyuc Péter. A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója Simicskó István fideszes képviselő nyilatkozatára reagálva, miszerint az iraki misszió a magyar honvédség egyik legveszélyesebb akciója

Matyuc szerint a magyar katonák olyan felkészítést kaptak itthon, amelynek nyomán akár háborús körülmények között is meg tudják védeni magukat. A katonák tisztában vannak a kint végzendő feladat súlyával, annak következményeivel - tette hozzá. Az iraki misszió tagjai augusztus végén érkeznek a Bagdadtól 130 kilométerre lévő bázisra.

A helyszínen egyébként viszonylagos béke honol, a híradások szerint ezen a területen mostanáig nem történt fegyveres konfliktus. A telepítés öt napot vesz igénybe, ami azt is jelenti, hogy ugyanennyi idő alatt készek a katonák elhagyni az iraki állomáshelyüket. Az egyenruhások a kötelezően ellátandó feladatokon túl megfelelő kiképzést kaptak arra is, hogy vészhelyzetben hogyan számolják fel a bázist.

A Magyar Honvédség tagjai a lengyel parancsnokság alatt különböző szállítási feladatokat látnak el, körülbelül akkora területen mint Magyarország.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Jól sikerült az Irakba induló magyar katonák felkészítése Dunaföldváron gyakorlatoznak az iraki egység járművei Pénteken indul Irakba a katonák felszerelése Magyar tábornok is dolgozik majd Irakban Megkezdték a munkát a magyar békefenntartók Irakban Az iraki kontingens első csoportja elindult Az USA állja a magyar iraki misszió költségeit

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.