A feketepiacon bármelyik fegyver előre kialkudott áron beszerezhető

A géppisztolyoktól kezdve a vállról indítható rakétavetőig szinte minden kézifegyvert meg lehet ma venni Magyarországon, elsősorban persze feketén.
2003.05.21 07:44

Becslések szerint a lakosság 20-25 százaléka rendelkezik valamilyen fegyverrel. Manapság az önvédelmi lőfegyver birtoklása bizonyos körökben státusszimbólum. Elképzelhető, hogy a fegyvertartás tervbe vett szigorításával bakot lő a kormány, s a pisztolyok, puskák mennyisége inkább gyarapodni fog.

Az Engel Zoltánnal folytatott múlt heti tűzpárbajban elhunyt Borsos József rendőr alezredes tragédiája ismét ráirányította a figyelmet a fegyvertartás körüli visszásságokra. Szabályozás ide vagy oda, az elmúlt években alig csökken a lőfegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények száma. És hiába az engedély, az sem jelent garanciát arra, hogy a fegyver tulajdonosa egyszer ne "kattanjon be". Elég arra a nyugdíjas trabantosra gondolni, aki az őt leszorító kamionost végezte ki hidegvérrel. Fegyverhez jutni manapság nem túl bonyolult feladat. Csak pénz kell hozzá és némi utánajárás.

Mustra a piacon


Reggel hat óra múlt néhány perccel, a józsefvárosi piacon már megindult az élet. Kínai, vietnami és persze magyar árusok készülődnek a napi robotra. A biztonsági emberek árgus szemekkel vizslatják a piacon lófrálókat, hogy kiszúrják a tiltott dolgokat árulókat. Találomra odalépek az egyik büfénél reggelizők csoportjához, és kellő elszántsággal fegyverek iránt érdeklődöm. Hatalmas nevetés, illetve "hol él maga, ember?", "jópofizzon mással" kifejezések kíséretében adják tudtomra, ha pisztolyt akarok venni, akkor inkább fegyverboltba menjek. Megpróbálkozom egy másik talponállónál, ahol már valamivel keményebben utasítanak el. Felmenőimet emlegetik, meg hogy vigyázzak, mert nagyot eshetek a forgatagban, és csúnyán betörhetem a fejemet.

Feladom. Pedig az ország legnagyobb "csillagáruházában" állítólag mindent kapni. Csalódottan lépek ki a pályaudvarhoz közelebbi bejáraton, amikor egy termetes, amolyan izomagyú ember lép mellém. "Boxer vagyok, milyen skuló kéne?" - szegezi nekem a kérdést, majd a választ meg sem várva karon fog, s már terel is el a bejárattól. A bokszer találó elnevezés, ugyanis emberem arca több helyen is árulkodik, hogy volt már dolga a verőeszközzel. Némi hebegés után előadom, hogy egy Uzit szeretnék. "Minek az neked, öcsi? Csak nem bankot akarsz rabolni? Ha van kétszázezer forintod, öt perc múlva viheted." Annyim nincs - mondom félénken, de rögtön meg is bánom, mert Boxer melegebb éghajlatra küld, aminek a lényege: minél gyorsabban húzzak el a színhelyről, különben testi épségem bánja. Amikor felfedem kilétem, és elmondom, hogy valójában nem akarok fegyvert venni, csak írni szeretnék róla, némiképp megenyhül. Persze azt hozzáteszi: ha szólok a rendőröknek, többhetes kórházi ápolásra kell felkészülnöm. Megígérem, hogy nem teszem, de ennek fejében arra kérem, meséljen arról, milyen fegyvereket tudna felajánlani, ha volna pénzem.

Boxer kínálata

Boxert nem kell noszogatni, csak úgy ömlik belőle a szó. Az egyszerű pisztolytól kezdve a vállról indítható rakétán át a kézigránátig mindent be tud szerezni, ha megfizetik - állítja határozottan. A slágercikk a sorozatlövő géppisztoly, a deszantosok Kalasnyikovja és a Skorpió. Előbbi ára 150-180 ezer, utóbbié 200 ezer forint felett mozog. Skorpióból elsősorban a délszláv válság idején csempésztek be sokat az országba. Ilyen fegyvert használtak a móri bankrablók és a hírhedt Magda Marinko is. A Kalasnyikovot rendőrségi információk szerint a zálogházi rablók, illetve a pénzszállító autókat megtámadók használják előszeretettel.

Legkönnyebben a magyar Parabellumhoz juthat hozzá a feketepiacon az érdeklődő. A kiköszörült lajstromszámú fegyvert kéz alatt százezer forintért lehet megvenni, amelyen pedig eleve nincs feltüntetve a gyártási szám, mert mielőtt beütötték volna, kilopták a gyárból, ennél valamivel többe, 120-130 ezer forintba is kerülhet. A lopott Parabellum a legolcsóbb, már harmincezer forintért is kapni.

A két legdrágább fegyver a kommandósok kedvence, az Uzi és az amerikai gengszterek körében népszerű Ingram. Ezeket 300-400 ezerért vesztegetik. Utóbbinak van egy horvát "klónja" is, az Agram, ilyennel végezték ki Fenyő János médiamogult. Az Agramot már néhány tízezer forintért is be lehet szerezni.

A Magyar Hírlap más forrásból úgy értesült, hogy a revolverek, pisztolyok, gépkarabélyok mellett ma már könnyen hozzá lehet jutni a vállról indítható páncéltörő rakétához is. Egy olyan orosz gyártmányú eszköz, amivel 1997 első napján belőttek egy Szépvölgyi úti szórakozóhelyre, százezer forintot kóstál. A feketepiacon kaphatók még M75-ös jugoszláv és M42-es, illetve M46-os magyar nyeles kézigránátok, darabonként 6-8 ezer forintért. Információk szerint a szabad téri piacok mellett fegyvert be lehet szerezni a bevásárlóközpontok, a buszpályaudvarok környékén és az aluljárókban, ott, ahol tömeg van. Az illegális fegyverárusok sok esetben ugyanolyan módszerrel kínálják portékájukat, mint a feketén cigarettát árusítók. Találomra szólítják le a fiatalokat és azokat, akikről első látásra úgy tűnik, hogy vastag lehet a pénztárcájuk.

Megnyugvást ad a flóbert

A rendszerváltást követően egymás után nyíltak meg a fegyverüzletek az országban, ugyanis több vállalkozó abban bízott, hogy az amerikaihoz hasonló liberális fegyvertartási rendszer honosodik majd meg. Nem így történt. Mára a tíz évvel ezelőtti több mint száz üzletből csupán pár tucatnyi maradt talpon. A boltok többségében engedély nélkül is beszerezhető fegyvereket - légpuskákat, pisztolyokat - árusítanak, vagy kimondottan vadászfegyverekre specializálódtak.

Csupán egy-két bolt kínálatában vannak önvédelmi célokra alkalmas, engedélyköteles éles lőfegyverek. Ezek árusítása meglehetősen macerás, sok papírmunkával jár, arról nem is beszélve, hogy ezeket az üzleteket a szokásosnál jobban ellenőrzi a rendőrség. A főváros szívében található Nimród-Derringer bolt kizárólag engedély nélkül használható fegyvereket kínál. Vasicza Péter üzletvezető amikor arról kérdeztem, hogy megy a bolt, csak annyit válaszolt: mehetne jobban is. Amióta felmerült, hogy új törvény készül a fegyvertartásról, megcsappant a forgalom. Sokan ugyanis azért nem vesznek, mert attól tartanak, ha szigorodik a szabályozás, akkor amit ma megvesznek, holnap már be kell szolgáltatniuk a hatóságnak.

A Vámház körúti boltot elsősorban a hobbifegyvertartók, a sportlövők keresik fel, de egyre több olyan vevő tér be, aki saját biztonsága miatt választ magának fegyvert. Bár az üzletben kapható eszközök valójában alkalmatlanok az önvédelemre, sokaknak megnyugvást ad, ha zsebükben ott lapul egy flóbert - mondta Vasiczta Péter. A flóbert mellett a legkeresettebb a német Walter, az amerikai Crosman, a spanyol Gamo. Ezek mind légfegyverek, amelyek ára 20 ezertől 150 ezer forintig terjed. Az üzletvezető tapasztalatai szerint aki éles fegyvert szeretne, az leginkább a brazil Taurust, az amerikai Smith&Wessont, az olasz Berettát és a magyar Parabellumot keresi. Utóbbit már 30-40 ezer forintért is meg lehet vásárolni, a többi ára viszont 100 és 300 ezer forint között alakul.

A rossz közbiztonság nem hivatkozási alap

A kilencvenes évek közepén, a robbantásos időszakban, illetve 2000. szeptember 11-ét követően nagyságrendileg megugrott a fegyver után vágyakozók száma, ám a rendőrség csak elenyészően kevés esetben adott ki engedélyt.

"Ennek alapvető oka az volt, hogy a jelenlegi szabályozás szerint meglehetősen szigorú követelményeknek kell megfelelniük az önvédelmi fegyvert igénylőknek. - Azt nem fogadhatjuk el érvként, hogy romlott a közbiztonság. Pedig minden második-harmadik kérelmező ezt hozta fel indokként. Az általános feltételek között a legfontosabbak, hogy a kérvényező büntetlen előéletű legyen, cselekvőképességében ne legyen korlátozva, biztonságos körülmények között tudja tartani az eszközt, egészségileg alkalmas legyen, és ami fontos még: eredményes fegyverismereti vizsgát kell tennie. Ezek mellett persze vannak speciális feltételek is, így például aki vadászpuskákat akar tartani, annak még a vadászati törvényben meghatározott követelményeknek is eleget kell tennie."

Önvédelmi célokra is lehet lőfegyvertartásért folyamodni, de ha a kérelmező nem tartozik azok közé, akik alanyi jogon tarthatnak fegyvert, akkor egyértelműen bizonyítania kell, hogy közvetlen életveszélyben van, olyan fenyegetettségnek van kitéve, hogy már a rendőrség sem tudja megvédeni. Ezt persze meglehetősen nehéz alátámasztani, így aztán elenyésző azok száma, akik ilyen címen kapnak rendőrségi engedélyt.

Jelenleg alanyi jogon tarthatnak maroklőfegyvert az országgyűlési képviselők, a különböző minisztériumok vezetői főosztályvezetőtől fölfelé, a fegyveres szervezetek hivatásos tagjai, a bírák, az ügyészek, sőt még a polgármesterek is. Várhatóan a fegyvertartásitörvény-tervezet újabb változata már szűkíteni fogja a kiváltságosok körét. Ma a lőfegyvertartáshoz elég egyszer elméleti és gyakorlati vizsgát tenni, és - ötévenkénti meghosszabbítással - akár évtizedekig is bárki birtokolhat fegyvert anélkül, hogy bizonyítania kellene: kezelni is tudja azt. Az Orbán-kormány ideje alatt kidolgozott törvénytervezetben a Zámbó Jimmyéhez hasonló tragédiák elkerülése végett azt tűzték ki célul, hogy a fegyvertulajdonosoknak a jövőben rendszeresen számot kell adniuk a kezelési ismeretekből. Ám az egészből nem lett semmi, ugyanis a parlament a választások előtt úgy döntött, jegeli a témát.

Több sebből is vérzik a tervezet

Tavaly év végén a Medgyessy-kormány is elkészítette saját anyagát, amely már megjelenése pillanatában heves vitákat váltott ki. A törvénytervezet szövegében ugyanis olyan kibúvókat hagytak, melyeket kihasználhatnak a bűnözők. Az engedélyezés pontatlanságai miatt akár külföldi terroristák is igényelhetnének nálunk legálisan lőfegyvert. Az engedélyhez esetükben ugyanis nem kell más, mint amennyit a magyar állampolgároktól elvárnak, vagyis a megkövetelt feltételek: állandó lakhely, plusz az anyaország hozzájárulása, amit a terrorizmussal gyanúsított országokban nem túl bonyolult beszerezni. A tervezet szerint azok a börtönviseltek is fegyvert kaphatnak, akiknek törölték a priuszát.

Felborzolták a kedélyeket a flóbertpisztolyokkal kapcsolatos tervezett előírások is. Ezek nem minősülnek lőfegyvereknek, ám egyikük-másikuk tűzereje eléri azok hatékonyságát. Az ilyen eszközök beszerzését egyszerűsített eljárás keretében engedélyeznék a jövőben. Ugyanakkor az eddig engedélyköteles gáz- és riasztófegyverekhez bárki szabadon hozzájuthat. Egyelőre azonban az elképzelésekből semmi sem valósult meg, a tervezetet a Belügyminisztérium a közelmúltban átdolgozásra visszavonta.

Hogy mikorra születik meg az új koncepció, arra senki sem mer tippelni, de mint Pelbárt Éva fogalmazott, a munka nem várhat sokat, hiszen az uniós csatlakozásig a jogszabálynak hatályba kell lépnie. Olyan nyilvántartást kell készíteni a lőfegyverekről, amellyel nyomon követhető annak "teljes életútja". A szakember szerint néhány kiegészítéssel a jelenlegi kormányrendelet átemelhető a törvénybe. A jogszabály a fegyvertartást a büntetlen előélet helyett a feddhetetlenséghez kötné, minden kérelmezőt pszichológiai vizsgálatra kötelezne, mint ahogy előírná azt is, hogy a fegyver biztonságos kezeléséből is vizsgázzanak a jelöltek. Szakemberek szerint amennyiben szigorodnak a fegyvertartás szabályai, akkor az könnyen a visszájára sülhet el. A 90-es évek végén a világ egyik legszigorúbb szabályozása lépett életbe Nagy-Britanniában, ahol az elmúlt négy évben megduplázódott a fegyveres bűnesetek száma.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.