Letették esküjüket a Magyar Gárda tagjai - Wittner Mária is felszólalt

A Budai Várban tartott rendezvényen a terveknek megfelelően végül 56 gárdista tette le esküjét, bár, mint a szervezők elmondták, az egyik jelöltet gázpisztollyal arcon lőtték lakhelyén, így helyét másik gárdista foglalta el.
2007.08.25 17:34, Forrás: MTI


Letették esküjüket a Magyar Gárda tagjaiképgaléria

A fekete egyenruhát és mellényükön árpádsávos címert viselő gárdisták katonai alakzatban, dobszóra vonultak a köztársasági elnöki palota melletti térre, ahol az esküt követően a felesketett gárdistáknak az okleveleket Für Lajos, az Antall-, illetve a Boross-kormány volt honvédelmi minisztere adta át. A gárdisták oklevelük átvételekor úgy köszöntek: "Nemzetemet szolgálom".

Az MDF volt minisztere beszédében Arany János költészetét elemezve vont párhuzamot a "kétségbeesés és a remény", illetve a gárdaavató rendezvény eszmeisége között. Für Lajos nem kívánt az MTI kérdéseire válaszolni, hogy miért tartotta fontosnak, hogy személyesen adja át az okleveleket, és mi a véleménye a gárda alakulásáról, céljairól. Pörzse Sándor, a Magyar Gárda egyik alapítója úgy fogalmazott: a Magyar Gárdát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívta életre, akkor, amikor "a magyarságnak már nincs hova hátrálnia". A gárda "felkiáltójel" kíván lenni, hogy akik a nemzet megsemmisítésére törekednek, fellépjen ellenük, így a magyar kormány magyarellenes megnyilvánulásai ellen is határozottan tiltakoznak - mondta a televíziós újságíró hozzátéve: a gárda gerince kíván lenni a majdan létrehozandó nemzetőrségnek.

Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: nyitott, tiszta arcú, hazáját féltő emberek tesznek esküt, akik "a szeretet láncával fognak össze" a "Sátán, vagyis a jelenlegi kormány és az ötven év kommunizmusa" ellen, ezért méltónak tartotta, hogy az avatási rendezvényen az 56-os forradalom jelképévé vált lyukas nemzeti színű zászló is megjelent.

Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda elnöke beszédében úgy fogalmazott: "ötven év kommunizmus és tizenhét év dagonyázás után" szervezetük azért jött létre, hogy végrehajtsák a valódi rendszerváltást és megmentsék a magyarságot. A gárda zászlóbontásával tükröt tartottak Magyarország elé, hogy megmutassák, akik betiltásukról beszélnek a magyarság ellen cselekednek - mondta. Vona Gábor kijelentette: ma megerősítést nyertek az emberek, hogy lesz magyar jövő, és a lakiteleki mozgalom, a Magyar Út Körök és a polgári körök hagyományain folytatják tevékenységüket, hogy Magyarország minden pontjára elérjenek.

A Jobbik elnöke Gyurcsány Ferencet Magyarország "állatorvosi lovának" nevezve azt mondta: nem a gárda az ország szégyene, hanem az, hogy "Batu kán, Haynau és Rákosi öröksége után" Gyurcsány Ferenc Magyarország miniszterelnöke lehet. Vona Gábor az esküt tett gárdistáktól úgy köszönt el: "ma még rólatok szól a történelem, holnaptól nektek kell írnotok!"

A Magyar Gárda zászlaját felszentelte a katolikus, a református és az evangélikus egyház egy-egy képviselője. Csuka Tamás, nyugalmazott dandártábornok, tábori püspök azt mondta: "ezek a zászlók jelentsenek félelmet azoknak, akik kisujjukat is megmozdítják a magyarság ellen".

A rendezvény végére - az MTI helyszínen lévő tudósítójának becslése szerint - mintegy háromezer, a szervezők szerint hatezer ember gyűlt össze. A szervezők egyetlen gárdataggal sem engedtek a sajtó számára interjút készíteni, illetve a nyilatkozatot a felesketett tagoknak megtiltották. A rendezvényen megjelent emberek között feltűntek a Kossuth térről ismert tüntetők, akik az egybegyűltekkel közösen többször azt skandálták: "Gyurcsány takarodj!"; "rendszerváltást akarunk!". A rendezvény rendbontás nélkül ért véget, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének közlése szerint intézkedésre, előállításra nem került sor.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Fidesz: ha antiszemitizmus van a Magyar Gárda mögött, akkor el kell tőle határolódni Gyurcsány Ferenc: a Magyar Gárda Magyarország szégyene Gyurcsány Ferenc: különös körültekintéssel kell eljárni a Magyar Gárda ügyében

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.