null

A csőtörés miatt kilakoltatták a Gellért Szálló lakóit

Mintegy 200-250 millió forintos kárt okozott Budapesten, kedden, a Szent Gellért téri vízcsőtörés - derül ki a Fővárosi Vízművek közleményéből.
2002.09.10 17:35, Forrás: MTI

hirdetés

A szálloda melletti főnyomócsőből reggel háromnegyed hét előtt mintegy 15 méter magas vízoszlop tört fel. Egy 1911-ben készült, 800 milliméteres öntöttvas víz-főnyomócső tört el Budapesten a Szent Gellért téren, a megsérült vezetéket a Fővárosi Vízművek elzárta. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság sajtóreferense elmondta: a csőtörés a Szabadság híddal szemben lévő Kelenhegyi úton történt a Gellért Szálló szomszédságában.

A nagynyomású víz a szálló harmadik emeletéig spriccelt fel. A Szent Gellért tér és a Bartók Béla út mélyebben fekvő részeit elöntötte a víz; a villamosforgalmat nem kellett leállítani, de a gépkocsiforgalmat korlátozták. A feltörő víz elöntötte a szálló pincéjét is, ahonnan négy személyt kellett kimenekíteni; személyi sérülés nem történt.

A szállóból sem kellett kiköltöztetni senkit. A Gellért Szálló oldalfalán lévő freskók azonban megsérültek a balesetben: egy részük levált a falról. A helyszínre kivonuló Fővárosi Vízművek szakemberei a megsérült csővezetéket elzárták, az utánfolyás megszűnt. Jelenleg a tíz kocsival kiérkező tűzoltók szivattyúzzák a vizet a szálló pincéjéből.

Öt nagy teljesítményű géppel szivattyúzzák a vizet a Gellért szállodából. Molnár Péter a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője cáfolta a szálloda kiürítéséről elterjedt híreket, azt viszont megerősítette, hogy sok víz folyt az épületbe és még órákig is eltarthat a víz kiemelése.

Sándor László elmondta, hogy reggel háromnegyed 7-kor kapták a bejelentést,
s 20 perc múlva megkezdték a vezeték elzárását, amivel mintegy 50 perc alatt végeztek.
A vezérigazgató nem tartja túl hosszúnak azt az időt, ami alatt sikerült elzárniuk az eltörött vezetéket.

A vezérigazgató kifejtette, hogy a főváros 4600 kilométer körüli vízcsőhálózata nincs rosszabb állapotban, mint más nyugat-európai nagyvárosoké.
Közölte: az eltörött vezetéket ugyan 1911-ben építették, évek óta azonban semmilyen gond nem volt vele. Előre pedig nem látható, hogy egy vezeték mikor törik el.

A vezérigazgató közölte azt is, hogy számukra jelenleg inkább az 1960-as, 1970-es évek lakótelepi építkezésekor elhelyezett vízvezetékek okoznak gondot, s nem a múlt század elején épültek.

Sándor László leszögezte: nincsen összefüggés a csővezetékek életkora és a
meghibásodási gyakoriság között.
" Évente három-négy hasonló csőtörés ezután is előfordulhat " - tette hozzá.
Elmondta: a fürdő előtti csőtörés azért okozhatott komoly károkat, mivel a víz szerencsétlen módon az épület felé, s nem a park irányába ömlött. Sándor László hangsúlyozta, hogy felelősségbiztosításuk alapján az okozott károkat megtéríti a biztosító.

A csőtörés miatt a Gellért szálloda várhatóan egy héten belül tud ismét vendégeket fogadni - közölte az MTI érdeklődésére a szálloda igazgatója kedden. Zwickl Péter elmondta, hogy a szállodában lakó 70-80 személyt és a kedden érkező csaknem 90 vendéget más szállodákba költöztették a nap folyamán.

Szólt arról is, hogy a vízbetörés 25-28 szobát érintett, ami a szálloda kapacitásának körülbelül 10 százaléka. Közölte: még nem tudják mekkora kárt okozott a csőtörés. A kedd reggeli Szent Gellért téri csőtörés következtében szökőkútként feltörő víz csaknem egy órán át locsolta a hotel falát több emelet magasságig.

Lekapcsolták a Hotel Gellért épületét az elektromos- és vízhálózatról, a vendégeket pedig a Danubius más szállodáiban helyezték el a keddi csőtörés miatt - közölte a Danubius Hotels Rt. a BÉT honlapján kedden. A csőtörés 15 méter magasra törő vízoszlopa beázásokat okozott a szálloda bal oldali szárnyában.

A Hotel Gellért a helyreállítás idején, előreláthatólag 2-3 napig zárva lesz. A Danubius közlése szerint a károk felmérését megkezdték, az erről szóló tájékoztatást az rt. harmadik negyedéves gyorsjelentésben közölik a részvényesekkel.
Az elszenvedett károkat a Fővárosi Vízművek biztosítása téríti meg.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Schitt Pál

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.