Az MSZP ellopta a Fidesz ötletét? 14. havi nyugdíj már szocialista módra?

Az MSZP a korábban támadott 14. havi nyugdíjjal kampányol. A dühödt ellenkezés után ellopta az MSZP a Fidesz 14. havi nyugdíjra vonatkozó ígéretének ötletét.
2006.03.24 06:42, Forrás: Magyar Nemzet - Török László

hirdetés

Csákabonyi Balázs szocialista képviselő szavaiból az derült ki, lényegében az ellenzéki párt javaslatának felel meg az évi egyhavi többletnyugdíj kifizetésére vonatkozó MSZP-s ígéret, amellyel a párt reklámozza magát. Jóllehet februárban, a ciklus utolsó rendes parlamenti ülésén az MSZP-frakció leszavazta a Fidesz 14. havi nyugdíj kifizetésére vonatkozó törvényjavaslatát, a napokban az utcára került reklámanyagokban a szocialisták mégis azzal kampányolnak, hogy bevezetik azt.

A szocialisták nyilvánosságra hozták ugyanis az esetlegesen megalakuló második Gyurcsány-kormány első száz lépését, s a program - hasonlóan a miniszterelnök korábbi száz lépéséhez - olyan "gyors" és kiemelt intézkedéseket tartalmaz, amelyek megvalósulása adott esetben akár már tíz éven belül is megtörténhet. Az MSZP újbóli kormányra kerülése esetére megígéri: "2007- 2010 között végrehajtjuk az évi rendszeres nyugdíjemelésen felüli, átlagosan évi egyhavi többletnyugdíjnak megfelelő nyugdíjemeléseket".

Csákabonyi Balázsnál aziránt érdeklődött a Magyar Nemzet, nem gondolja-e, hogy a vállalás gyakorlatilag megegyezik az ellenzéki párt 14. havi elképzeléseivel. Az MSZP képviselője - aki egyébként a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökhelyettese - kijelentette: "Tökéletesen így van, összességében annak felel meg."

A politikus hozzátette, vannak azonban olyan korcsoportok, amelyek többet, vannak, amelyek kevesebbet kapnak majd egyhavi nyugdíjuknál, a december 19-én megszavazott nyugdíjkorrekciós program ezzel a rendszerben tapasztalható igazságtalanságok kiküszöbölését szolgálja.

Csákabonyi hangsúlyozta, a 134 milliárd forintos költségvetési terhet jelentő program nyolc lépésben, 2010-ig valósul meg. " Az MSZP le akarja nyúlni a Fidesz javaslatát " - mondta Harrach Péter. A fideszes képviselő megjegyezte: a nyugdíjkorrekciós program tíz százalékát sem teljesítette a kormány, hiszen a kabinet olyan intézkedéseket hozott, amelyek megvalósítása a következő ciklusra marad.

Ez a Gyurcsány-kormány első száz lépés programjának több elemére is igaz, hasonlóan a napokban megjelent választási hirdetésekre is. Az MSZP választási programja az Új Magyarország program, amelynek a közelmúltban hozták nyilvánosságra első száz lépését. Az első lépésben mindjárt 400 ezer új munkahely létrehozását ígérik, kérdés azonban, hogy a gyors lépés mikorra valósulhat meg.

Második lépésben 700 milliárd forintos plusz- támogatás mehet a kis- és középvállalkozások "technológiai megújulására", időkorlát azonban itt sincs feltüntetve. Kiemelten fontos, ezért az első lépések között szerepel a bérek legalább 25 százalékos növekedése, valószínűsíthető azonban, hogy erre sem lehet közvetlenül a voksolás után számítani. Az MSZP vállalja, hogy tíz év alatt 15 százalékkal csökkentik a daganatos megbetegedések számát, négy év alatt viszont 20 százalékkal növelik a családi pótlék összegét.

A szocialisták elérik azt is - ha a választók erre felhatalmazzák őket -, hogy 2010-re az összes közlekedési üzemanyag-felhasználáson belül "5,75 százalékos hányadot képviseljenek a bioüzemanyagok".

Az MSZP az "átlagosnál gyorsabban" növelné a nagycsaládosok támogatását, sőt "továbbra is féken tartanák" a betegeket terhelő gyógyszerköltségek növekedését is. Lenne Duna- és Tisza-törvény, az árvízvédelem megoldására, kikötők fejlesztésére, és pályázatot is meghirdetnének a barnamezős területek újrahasznosítására.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Áder: összeegyeztethető a 14. havi nyugdíj és a nyugdíjkorrekciós program

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.