Áder: ki akartuk ugrasztani a nyulat a bokorból

Ki akartuk ugrasztani a nyulat a bokorból - indokolta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Parlamentben azt, hogy a frakció tagjai nem szavaztak az államfőválasztáson.
2005.06.06 18:18, Forrás: MTI

"Ki akartuk ugrasztani a nyulat a bokorból, nyúl helyett azonban vakondok másztak elő" - mondta a képviselőcsoport vezetője. Mint mondta az eredmény világos és egyértelmű, hiszen Szili Katalinra 183 szavazat érkezett, ebből 178 az MSZP-ből, egy az SZDSZ-es Mécs Imrétől és egy a független Balogh Gyulától jött, akik korábban kinyilvánították, hogy a szocialisták jelöltjét támogatják.

Hangsúlyozta: álláspontja szerint vagy az MDF-esek, vagy a volt MDF-esek között kell keresni azt a három képviselőt, akik az első fordulóban Szili Katalint támogatták. "Voltak bátor vakondok, és voltak gyáva vakondok, hiszen három érvénytelen szavazatot is regisztráltak; a három bátor vakond igen szavazatot adott le Szili Katalinra, a három gyáva vakond érvénytelen szavazatot" - jegyezte meg.

Áder János arra kérte az MDF-es képviselőket és kilenc független képviselőt, hogy a következő két fordulóban támogassák Sólyom Lászlót. Kérdésre válaszolva elmondta: nem volt módjuk egyeztetni Sólyom Lászlóval a döntés előtt, ugyanakkor véleménye szerint a jelölt örült annak, hogy a Fidesz úgy határozott, hogy nem vesz részt az első fordulóban, mert ezzel sokkal tisztábbá vált a kép.

Közölte: a frakció egyhangú döntése alapján a Fidesz a második fordulóban is Sólyom Lászlót javasolja köztársasági elnöknek. Este nyolc órára a házelnök előtt lesz az ajánlóív - tette hozzá. A politikus úgy fogalmazott: személy szerint "garantálja", hogy a második és a harmadik fordulóban mind a 169 fideszes képviselő Sólyom Lászlót támogatja majd. Arra a kérdésre, hogy ezt hogyan tudja garantálni a titkos szavazás miatt, azt válaszolta: "bízza rám, hogy ezt oldom meg".

Kérdésre válaszolva elmondta: négy fideszes képviselő vette fel a szavazólapot; Vincze László és Németh Zsolt nem adta le a voksát, míg Tölgyessy Péter és Hende Csaba Sólyom Lászlóra szavazott. Mint mondta, ezt onnan tudják, hogy a két képviselő a fideszes jegyzőknek bemutatta a szavazólapot.

Hozzátette: Hende Csaba és Tölgyessy Péter azért vett részt a szavazáson, mert nem értesítették őket időben a rendkívüli frakcióülésről. A Fidesz hétfőn este, majd kedden délelőtt is tart frakcióülést.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Eredménytelen az államfőválasztás első fordulója Megkezdődött az államfőválasztás - a Fidesz nem szavazott, de Tölgyessy igen Államfőválasztás - SZDSZ lesz a mérleg nyelve? Szonda Ipsos: közvetlen államfőválasztás esetén a házelnök nyerne Államfőválasztás: csökken a pártpolitikusok esélye

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.