Overdose élete legnagyobb kihívása előtt

Visszatérésre készül a magyar csodaló

Nemcsak Magyarország, de Németország is Overdose-nak szurkol. A súlyos betegségen átesett magyar csodaló rehabilitációja ugyanis a berlini lóversenyközpontban, a Hoppegartenben folyik.

2010.03.30 08:51MTI

A betegség tavaly április végén kezdődött, néhány nappal azután, hogy a világhírű és hozzá hasonlóan legyőzhetetlen elődről elnevezett Kincsem parkban 12. versenyét is hatalmas fölénnyel nyerte. Egy olyan, rendkívül alattomos kór támadta meg, amelyben a lovak többsége elhullik, Overdose azonban túlélte a betegséget.

Orvosa, Szmodits Zsolt az MTI-Pressnek Berlinben elmondta, hogy a ló az úgynevezett savós patairha-gyulladásban betegedett meg, aminek sok oka lehet, de leginkább emésztési zavarokra, illetve a túlterheltségre vezethető vissza. A gyulladás a legtöbb esetben halállal végződik vagy tartós sárgasággal jár, az április 2-án ötéves Overdose azonban ezúttal a pályán kívül győzedelmeskedett. Amiben nem kis része volt a tulajdonosnak, az edzőnek, a gondozónak és az orvosnak, továbbá mindazoknak, akik elszántan segítették talpra állását. A rehabilitáció Magyarországon, Franciaországban, Nagy-Britanniában folyt, most pedig Németországban zajlik, abban az országban, ahol Overdose 3 éves korában három versenyt nyert. Az állatorvos szerint a betegséget követően az első időszakban még a ló életéért küzdöttek, azután azért, hogy Európa eddigi leggyorsabb sprinterlova ne maradjon sánta, most pedig azért folyik a küzdelem, hogy visszatérhessen a versenypályára.

Overdose 50 százalékos résztulajdonosa a Szlovákiai Dunaszerdahelyen élő magyar Mikóczi Zoltán.

A lovat - mint felidézte - 2006 novemberében Nagy-Britanniában egy árverésen vette, amelyen egyébként nem is a vásárlás szándékával vett részt. A ló azonban annyira megtetszett neki, hogy 2500 guinea-nél feltette a kezét, és nem akadt riválisa. (A korábbi brit pénzt már csak a lovak adásvételénél alkalmazzák, és 1 guinea körülbelül 1,1 fontnak, azaz 310 forintnak felel meg.)

Már akkor arra gondolt, hogy ennek többszörösét fogja érni, pedig akkor még nem is sejtette, hogy milyen páratlan tehetség. Az Overdose nevet lánya, Lilla adta neki, mintegy megelőlegezve, hogy a benne rejlő energiák valóban egyedülállók. Az elkövetkező évek azután a tulajdonost és lányát igazolták, Overdose ugyanis sorra nyerte a versenyeket, mégpedig úgy, hogy a rövid - 1000 méter körüli - táv ellenére is "utcahosszal" verte riválisait, és szinte egy csapásra a világ egyik leghíresebb és leggyorsabb sprinterlova lett, amelyről valósággal áradoztak az amerikai, a japán vagy épp az ausztrál újságok is.

A páratlan pályafutást a 2009 tavaszi betegség derékba törte, de a remény szerint véglegesen nem szakította meg. Overdose a csaknem egyéves rehabilitáció után gyógyult, és megkezdődhet az újabb versenyzésre való felkészítése. Sorsa most trénere, a jelenleg a berlini Hoppegartenben dolgozó Ribárszki Sándor és a gondozó, Budinszky Barbara kezében van, akik kezdettől fogva kísérik minden lépését.

Ribárszki elmondta, hogy Hoppegartenben a sikeres rehabilitációt követően már megkezdődött az edzés, de csakis a fokozatosság elvét a legszigorúbban betartva haladhatnak előre. És eközben nem csupán Overdose egészségi és fizikai állapotával kell törődniük, hanem pszichéjével is.

A lovat ugyanis a súlyos betegség és az azzal járó fájdalmak rendkívüli módon megviselhették, ezért nap mint nap figyelniük kell, hogy "milyen lábbal kelt fel", illetve milyen lelki állapotban van. Ha Overdose beszélni tudna, könnyebb dolguk lenne, de ismerik már annyira, hogy a többi között tekintetéből, szeme állásából, fülei mozgásából azonnal meg tudják állapítani, hogy milyen a hangulata.

És ha nem a legrózsásabb, azonnal visszavonulót kell fújni, és csökkenteni kell a terhelést. Egyelőre azonban minden a terveknek megfelelően halad, Overdose a hozzá legközelebb állók szerint a csaknem egy éves kihagyás után jó fizikai és lelki állapotban kezdte a tréningeket.

- Annyira bízom benne, hogy szinte száz százalékosan biztos vagyok a visszatérésben - fogalmazott Mikóczi Zoltán, aki az MTI-Pressnek még azt a jövendölést is megkockáztatta, hogy Overdose még jobb lesz, mint betegsége előtt volt.

A versenyzés újrakezdésének pontos időpontját azonban már nem merte megjósolni, amit az orvos, a hozzá hasonlóan bizakodó Szmodits Zsolt azzal is alátámasztott, hogy az alattomos gyulladás az arra hajlamos Overdose esetében bármikor kiújulhat. Ennek ellenére a résztulajdonos, a tréner és az orvos is álmokat szövöget. Mikóczi Zoltán szerint igazából azt szeretnék elérni, hogy a június 19-én sorra kerülő brit Royal Ascot derbire felkészítsék a lovat.

- A korábbi kettő helyett a jelenlegi állás szerint egy felkészítő versenyt tervezünk - fűzte hozzá, hangoztatva ugyanakkor, hogy Overdose pillanatnyi, napról-napra változó állapota a döntő. - Ha az Overdose-sztori folytatódhat, úgy kell folytatódnia, hogy - akárcsak eddig - az egész nemzet büszke lehessen rá - fogalmazott Mikóczi Zoltán.

- Overdose értéke jelenleg 5 millió euró, de ennél jóval többet fog érni, ha folytathatja sikereit. És Magyarországnak szüksége van a sikerekre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.