Egy kiváló benyúlással végzett az élen

Gyurta Dániel világbajnok 200 m mellen

Gyurta Dániel aranyérmet nyert pénteken a 200 méteres mellúszásban a római vizes világbajnokságon.

2009.07.31 19:54MTI - Fotó: MTI

A 2004-es athéni olimpián ebben a számban ezüstérmes magyar versenyző 2:07.64 perces Európa-csúccsal végzett az élen, egyetlen századdal megelőzve az amerikai Eric Shanteau-t. Az első százon a hatodik-hetedik-nyolcadik helyen tempózott, de egy testhossznál többel nem maradt le az élen haladóktól, így reális esély volt arra, hogy erős hajrával dobogós helyen végez.

Még ötvennel a cél előtt is a mezőny második felében haladt, de egyre csökkent a különbség. A vége felé lényegesen nagyobb tempóban úszott riválisainál, s az utolsó métereken - Shanteau kivételével - mindenkit lehagyott, kiváló benyúlással pedig az amerikai vetélytársát is megelőzte.
Gyurta 2:08.08 perces Európa-rekorddal került a döntőbe, s még ezen az időn is jelentősen faragott, olyannyira, hogy az ausztrál Christian Sprenger 2:07.31-es világcsúcsától sem járt messze.

Sprenger ezúttal - a litván Giedrius Titenisszel holtversenyben - harmadik lett 2:07.80-nal.

"A római vb előtt a japán Kitadzsima távollétében csakis ez lehetett a célom, még ha Európa-csúccsal és nem világrekorddal nyertem is" - mondta győzelme után a magyar úszó. "Akkor azt gondoltam, hogy az aranyért világcsúcsot kell úszni. Az hogy egyetlen századdal előztem meg az amerikait, lényegtelen, a lényeg az, hogy elsőként én érintettem meg a falat. Mondhatnám, hogy itt is az nevet, aki a végén nevet. Amúgy nagyon szoros volt a verseny, de nagyon jól sikerült az utolsó ötven méterem."

Ezt megelőzően legutóbb négy éve, Montrealban volt magyar világbajnok úszásban, akkor Cseh László győzött 400 m vegyesen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.