Sport

Rövidpályás úszó Eb - Szabó Szebasztián aranyérmes 100 méter pillangón

Szabó 49.68 másodperces egyéni csúccsal diadalmaskodott, megszerezve ezzel a magyar csapat első érmét.

2021.11.03 17:36MTI

Szabó Szebasztián aranyérmet nyert 100 méter pillangón a kazanyi rövidpályás úszó Európa-bajnokság szerdai versenynapján, és megszerezte a magyar küldöttség első érmét a tatár fővárosban zajló kontinensviadalon.

A győriek 25 éves úszója 50 méter után még nem volt a legjobb három között, a táv második felében azonban hatalmasat hajrázott. Végül az egész mezőnyt maga mögé utasította, benne a tokiói olimpián 200 méter pillangón arany-, 100 méteren ezüstérmes Milák Kristóffal, aki a norvég Tomoe Zenimoto Hvas visszalépését követően a legjobb idővel várta az Eb-finálét. Milák negyedikként csapott célba, míg az 50 méter hát döntőjében nyolcadik lett.

Szabó a nemzetközi szövetség közleményében kifejtette: ha csak a 100 méter pillangó döntőjében úszott volna a szerdai napon, akkor csak érmet várt volna magától, többet nem, de mivel másik számban is érdekelt volt, arra koncentrált, hogy ne fáradjon el, és a lehető legtöbbet adja ki magából.

"Az ötven méteres elődöntő után úgy voltam vele, hogy oké, jöjjön, nem számít, hogy hányadik helyen végzek. Amikor aztán az utolsó hosszra fordulva azt láttam, hogy még mindig jó helyen vagyok, akkor megpróbáltam a legerősebben megnyomni a hajrát. Tudtam, hogy azon nagyon jönnek majd a többiek, különösen Kristóf. Idén ősszel már sokat versenyeztem, szeptember elejétől edzésben vagyok, a felkészülésnek ebben az időszakában azért már előfordulnak ilyen jó úszások, örülök, hogy sikerült egyet előhúznom a jobbak közül" - mondta.

A magyarok közül szerdán Késely Ajna úszhatott még döntőben, és hetedikként zárt 800 méter gyorson.

A szerda esti programban lévő elődöntők során az érdekelt magyarok mindegyike biztosította helyét a fináléban: Szabó Szebasztián 50 méter gyorson az első helyen került a csütörtöki fináléba, míg a nőknél Jakabos Zsuzsanna 200 méter pillangón ötödikként, 200 méter háton Szabó-Feltóthy Eszter hetedikként, Burián Katalin nyolcadikként léphetett tovább a döntőbe.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.