Sport

Magyar-szerb határmenti összefogás a sakk népszerűsítésére

A partnerek számos sakkesemény megszervezését tervezik.

2021.10.07 09:05ma.hu

CBC Chess elnevezéssel, a sakk népszerűsítését célul kitűző, határon átnyúló együttműködés zajlik immár 2021. január 1. óta az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Együttműködési Program támogatásának köszönhetően. A projekt a szegedi Maróczy Géza Sportegyesület és a vajdasági Sakk Klub "Zenta" összefogásával valósul meg, és a partnerek számos sakkesemény megszervezését tervezik, amelyek során kiemelt figyelmet kap az utánpótlás-nevelés, többek között ifjúsági sakktáborok és sakkversenyek, általános iskolai sakkoktatás, továbbá számos sakkot népszerűsítő rendezvény formájában.

A projekt nyitórendezvényére 2021 augusztusában került sor, amelynek résztvevőit Kopasz Róbert, a Maróczy Géza SE elnöke, valamint Zoran Stanimirović, a Vajdasági Sakkszövetség elnöke köszöntötte.

Az esemény keretében Molnár Béla, a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Bizottságának elnöke részletesen beszámolt a Magyar Sakkszövetség utánpótlás-nevelési támogatásáról és terveiről, ami a 2024-es magyarországi rendezésű Sakkolimpia fényében kiemelten fontos.

Az esemény kiemelt vendégeit, a szegedi Papp Petra női nagymestert és a békéscsabai Erdős Viktor nagymestert (mindketten a magyar olimpiai sakkcsapat tagjai) Csizmadia László, a Maróczy Géza Sportegyesület elnökségének tagja kérdezte szakmai útjukról, a sakkmesterré válás kihívásairól, amit a többségében fiatalokból álló hallgatóság nagy figyelemmel hallgatott.


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.