Sport

A nemzetközi sajtó "zombiapokalipszisként" jellemezte a Szuperliga elindítását

A nemzetközi sajtó egyöntetűen a hétfőn életre hívott labdarúgó Szuperligával (ESL) szemben foglalt állást, miközben történelmi szakításként és "zombiapokalipszisként" jellemezte a 12 elitklub bejelentését.

2021.04.20 14:18MTI

Anglia:
The Sun: "A milliárdosokon kívül ki tartja még jó ötletnek ezt a jelentéktelen Szuperligát, amely szétrombolná a Bajnokok Ligáját, a Premier League-et, nem is beszélve az olasz és spanyol bajnokságról?"

The Telegraph: "Florentino Pérez, Andrea Agnelli és Joel Glazer áll az európai futballtörténelem legrosszabb ötlete mögött. A Szuperliga elnöke és két alelnöke vezeti a labdarúgás legújabb zombiapokalipszisát, amely a friss húsra irányul. Nekik még a közvetítési jogokból származó bevételek utóbbi két évtizedben tapasztalt hatalmas növekedése sem elég."

The Independent: "A Szuperliga a futball groteszk elárulása."

Daily Mirror: "Ezt az úgynevezett Szuperligát nemcsak meg kell buktatni, hanem mindörökre száműzni kell a sportból."

The Times: "A nemzeti szövetségek megtehetik, hogy bizonyos klubok játékosait nem hívják be a válogatottba. Ez jelentősen csökkenti azt a csábítást, amelyet a hitszegő egyesületek jelentenek a futballistáknak. Legfőképpen pedig a szurkolók azok, akiknek a támogatása nélkül az új liga nem lehet sikeres."

Olaszország:
La Gazzetta dello Sport: "Állj! Így hangzik Mario Draghi miniszterelnök és az UEFA felszólítása a lázadók felé."

La Repubblica: "Dúl az elkülönülési háború az európai futballban, amelyet 12 szakadár és komoly gazdasági problémákkal küszködő klub robbantott ki az éj leple alatt. Ez jelzi a végső hasadást a két világnézet között, hogy miként lehet megélni és megérteni ezt a sportágat."

Corriere della Sera: "Forradalomra volt szükség a futballban, hogy egységes európai reakció alakulhasson ki, melynek során elítélték az új Szuperliga által okozott megosztottságot. A 12 leggazdagabb egyesület akarata szembe megy más csapatokkal, sok kis és nagy várossal, közösségekkel és mindenekelőtt a hagyománnyal."

Spanyolország:
La Vanguardia: "Gazdasági okok állnak az előtérben, ezt is jelzi az érintett angol klubok részvényeinek az emelkedése a Wall Streeten, illetve a Juventus-részvények emelkedése a milánói tőzsdén. Ezek az egyesületek évek óta próbálnak egy félig zárt sorozatot létrehozni az NBA mintájára, amely pénzt és gazdasági stabilitást garantálna nekik."

Dánia:
Politiken: "Az UEFA-nak bőven volt alkalma bevezetni azt a szabályozást, amely paradox módon a zárt amerikai ligák hajtóereje. A fizetési plafon és az új játékosok szerződtetésének fordított hierarchiája ott egyensúlyt teremtett anélkül, hogy a fejlődés útjában állna."

Franciaország:
Derniéres Nouvelles d'Alsace: "A világfutballnak döbbenten és dühösen kell megállapítania, hogy a pénz az úr. Micsoda meglepetés, micsoda leleplezés! Miután a Szuperliga ötlete már évekkel ezelőtt felvetődött, most elkezdett nőni és gyarapodni - mindez pedig egy elrontott rendszer eredménye."

Belgium:
De Standaard: "A 12 klub lett Európa leggyűlöltebb egyesülete. Vakmerő tervükkel haragot váltottak ki a szövetségekből és a többi klubból, a saját szurkolóikból és a politikából is. Mindenki úgy véli, hogy példátlan ez a mohóság. Ugyanakkor szinte bizonyos, hogy a futball az amerikai modell felé tart."

Oroszország:
Nezaviszimaja Gazeta: "Vélhetően korai még forradalomról beszélni, de a folyamat elindult. Mindkét oldal, az UEFA és a Szuperliga is nehézfegyvereket vonultatott fel, ezért kompromisszumokra lesz szükség."

Svájc:
Tages-Anzeiger: "A Szuperliga megalapítása a futball nagy szakítópróbája. Az UEFA félti az egyre hígabb Bajnokok Ligáját. Csak erőt kívánhatunk ahhoz, hogy keresztülvigye az akaratát, és az érintett klubokat kizárja a nemzeti bajnokságokból. A FIFA pedig tartsa távol a projektben szereplő játékosokat a világbajnokságoktól. Az ESL nagyzási hóbortja ugyanis nem más, mint támadás a nemzeti ligák és a futball alapjai ellen."

Ausztria:
Kronen Zeitung: "Valóban közel a vég a világ elsőszámú sportága számára? Igen, erről Florentino Perez is meg van győződve. A Real Madrid elnöke éppen ezért akarja keresztülvinni a Szuperligát, amelynek ő lesz az elsőszámú vezetője."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.