NOB-Fehéroroszország

Fehérorosz válság - A NOB is vizsgálódik

Sok sportolót kínoztak, vertek meg és tartóztattak le, mert az államfő vitatott újraválasztása óta véleményt nyilvánítottak a hatalommal szemben.

2020.10.09 01:30MTI

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) figyelmeztette Fehéroroszországot, hogy szankciókat léptethet életbe vele szemben, ha beigazolódik, hogy az országban hátrányos megkülönböztetés ér sportolókat a hatalométól eltérő politikai nézeteik miatt.

A NOB intelmeit Thomas Bach elnök ismertette az ötkarikás mozgalom vezérkarának szerdai tanácskozását követően. Beszámolójában az insidethegames.biz a lehetséges következmények között említette, hogy a NOB megtilthatja Fehéroroszország nemzeti zászlajának használatát a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiai játékokon.

A NOB jelenleg vizsgálja, hogy megsértette-e az Olimpiai Chartát a fehérorosz olimpiai bizottság, amelynek vezetője az augusztusi választások nyomán államfői tisztét megőrző Aljakszandr Lukasenka.

A NOB-hoz eljuttatott levelükben fehérorosz sportolók egy csoportja, köztük olimpiai érmesek, azt írták, hogy "sok sportolót kínoztak, vertek meg és tartóztattak le", mert az államfő vitatott újraválasztása óta véleményt nyilvánítottak a hatalommal szemben.

Bach újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a NOB megbízatása a sportra korlátozódik, nem változtathatja meg az egyes országok törvényeit, de elvárja, hogy bármely NOB-tagország tiszteletben tartsa az Olimpiai Charta alapelveit, "hogy minden sportoló gyakorolhassa a Chartában megfogalmazott jogait, és politikai nézetei miatt ne részesüljön hátrányos megkülönböztetésben".

Fehéroroszországban az elnökválasztás óta rendszeresek a kormányellenes tömegmegmozdulások. A hivatalos adatok szerint Lukasenka a voksok 80 százalékát kapta, így ötödször is újraválasztották, az ellenzék szerint azonban csalás történt. A tiltakozásokra a rendőrség brutális erőszakkal válaszolt. Az elnökválasztás eredményét a feltételezett csalás miatt több ország sem hajlandó elismerni, a rendőri erőszak miatt pedig az Európai Unió úgy határozott, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik felelősek a brutalitásért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.