Sport

Fürstner Józsefet választották a Magyar Sí Szövetség elnökévé

Megbízatása négy évre szól.

2020.09.11 22:30MTI

Fürstner József korábbi válogatott alpesi sízőt választották elnöknek a Magyar Sí Szövetség pénteki rendkívüli tisztújító közgyűlésén.

Az elnöki pozícióra négy jelölés érkezett, Dávid Ilona és Barta Csaba a küldöttgyűlésen jelezte, hogy nem kíván elnök lenni, míg Csobánczy Gábor meg sem jelent az eseményen. Az 52 éves fogorvos vállalkozó Fürstner így egyedüli jelölt maradt, és nyílt szavazással egyhangúlag szavazott bizalmat neki a téli sportág küldöttgyűlése.

A megbízatása négy évre szól, akárcsak a szintén ellenszavazat és tartózkodás nélkül alelnöknek megválasztott közgazdász Dávid Ilonáé, a MÁV Zrt. és a Volánbusz Zrt. korábbi elnök-vezérigazgatójáé.

"Megtisztelő, hogy a tagok egyhangúlag szavaztak bizalmat nekem" - nyilatkozta megválasztása után Fürstner József az MTI-nek.

Bemutatkozó beszédében hangsúlyozta, hogy élete első 25 évét a síelésnek szentelte, és mivel az utóbbi 18 évben nem vett részt a szövetség munkájában, nincs elkötelezve semmilyen irányban, és úgy érzi, ő lehet a közös nevező az alpesi és az északi szakág, valamint a verseny- és a szabadidősport között.

"Célom a békesség, az együttműködés és az összefogás kialakítása a szövetségben, valamint az, hogy növeljem a sportág anyagi és társadalmi támogatottságát. Az elnökségi tagok személye garancia a független és szakszerű működésre" - jelentette ki a frissen megválasztott elnök, aki elismerte, váratlanul érte a négy legnagyobb hazai klub felkérése és jelölése, de az elnökség tagjaival azért fognak dolgozni, hogy a szövetség ugyanúgy képviselje a magyar versenysí, mint a magyar sí mint tömegsport érdekeit.

"A hazai síelők érdekében szeretnénk összefogni a szövetség tagjait és megszólítani a szövetségen kívüli síiskolákat, szervezeteket, szakmai és sport véleményvezéreket, barátokat. Hiszek az elnökség közös munkájának sikerében, és örülök annak, hogy olyan elit csapatot tudhatunk magunk mögött az új szövetségben, amely számára a sísport, szerelmet, szenvedélyt, és nem elsősorban megélhetési forrást jelent" - fűzte hozzá.

Amint a szövetség legrégebbi tagja, Holló Miklós hozzászólásában elmondta, 1957 óta már a 24. elnököt választották meg pénteken a sportági szervezet élére. Az előző elnököt, az olimpiai hetedik Miklós Editet és a teljes elnökséget, július 30-án hívta vissza a tagság - nem sokkal azután, hogy elsöprő többséggel elfogadták az elnökség szakmai beszámolóját. Miklós Edit hosszú folyamat végén került a szövetség élére, 2018 áprilisi visszavonulása után néhány nappal választották meg a posztra, ám csak annak az évnek az őszén kezdhette meg a munkát, miután a bíróság visszamenőleg bejegyezte elnöknek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság eközben határozatban közölte: bűncselekmény hiányában megszüntette a hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt a Magyar Sí Szövetség vezetésével kapcsolatosan lefolytatott eljárást. A Miklós Edit előtti elnök, Bajai András számos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a szövetség korábbi, őt megelőző vezetése idején, 2015-2018 között történt egyes cselekmények miatt.

A nyomozás során beszerezték a releváns adatokat, iratokat és bankszámlakivonatokat, tanúkat hallgattak meg és megállapították, hogy az egyes cégeknek és vállalkozásoknak teljesített kifizetések jogszerűek voltak, ugyanígy a gépkocsi-bérlések, valamint a reklámbevételek és támogatások elszámolása, a bankkártyák és a szövetség készpénzállományának felhasználása, edzők kifizetése is szabályszerű volt, a szövetség szabályszerűen elszámolt az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) is.

Így a nyomozás megállapította: a Magyar Sí Szövetség Bajai Andrást megelőző vezetése nem követett el jogsértést, hűtlen kezelés, sikkasztás és közokirat-hamisítás bűntette nem állapítható meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.