Hegymászás

Héjja Bálint és Lengyel Ferenc túl van az első akklimatizációs körön a Pamír-hegységben

Július 3-án, még hiányos felszereléssel, Héjja Bálint akklimatizációs céllal megmászta a 4829 méteres Petrovszkij-csúcsot, Lengyel Ferenc pedig felment a Lenin-csúcs 4400 méteren kialakított 1-es táborába, hogy felvigyen néhány felszerelést.

2019.07.06 18:41MTI

Túl van az első akklimatizációs körön Héjja Bálint és Lengyel Ferenc, a Kalifa Alpin Csapat két tagja a Közép-Ázsiában található Pamír-hegységben, amelynek 7134 méter magas Lenin-csúcsáról Héjja Bálint extrém sílesiklást tervez - közölte az expedíció szombaton az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a küldetés komoly nehézségekkel indult, a hegymászók csomagjainak egy része nem érkezett meg a kirgizisztáni Osba, így csak késve indulhattak az alaptáborba, ahol további várakozás után kezdhették meg az akklimatizációt.

Július 3-án, még hiányos felszereléssel, Héjja Bálint akklimatizációs céllal megmászta a 4829 méteres Petrovszkij-csúcsot, Lengyel Ferenc pedig felment a Lenin-csúcs 4400 méteren kialakított 1-es táborába, hogy felvigyen néhány felszerelést.

Az expedíció tájékoztatása szerint az időjárás nem túl kedvező, sok a csapadék mind az alap-, mind pedig a felsőbb táborokban, ami miatt még egyetlen sikeres csúcstámadás sem volt a szezonban.

Július 4-én mindkét hegymászó felment a 4400 méteren fekvő 1-es táborba, a 14 kilométeres út és az 1000 méteres szintemelkedés "kemény menet volt", ráadásul utóbb mindkettőjüknél emésztőrendszeri problémák jelentkeztek, amelyek az elmúlt napokban sem javultak. Ennek ellenére másnap, július 5-én megmásztak egy közeli, 5120 méteres hegyet, amelyről Héjja Bálint 4950 méterről síelve jött le.

Héjja Bálint a tervek szerint vasárnap megkezdi a második akklimatizációs kört, amelynek 6000 méter felett kellene befejeződnie.

Amennyiben az expedíció sikerrel zárul, az hatalmas eredmény a magyar síalpinizmus számára, hiszen ez lehet a második alkalom, hogy magyar hegymászónak sikerült lesíelnie egy 7000-es csúcsról. Ez a bravúr eddig egyedül Wetzl Péternek sikerült 2004-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.