Programajánló

Megnyílt Burger Barna sporttematikus fotókiállítása Budapesten

Mozgásban címmel Burger Barna fotográfus sporttematikus képeiből nyílt kiállítás szerdán a belvárosi Budapest Projekt Galériában.

2019.07.04 01:30MTI
MTI/Koszticsák Szilárd

A megnyitón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes beszédében az 1965-ben született, s két és fél éve súlyos betegségben elhunyt Burger Barnát Magyarország egyik legnagyobb fotográfusának nevezte. Emlékeztetett arra, hogy Burger 18 éves koráig az NB I-es Újpestben futballozott, ezért is választotta szívesen képei témájául a labdarúgást.

"Több képén feltűnik Gera Zoltán és Lipcsei Péter, de készültek fotói a Kékszalag vitorlás versenyről, Fa Nándorról, a hegymászó Erőss Zsoltról, az Országos Kéktúráról, vagy akár vidéki futballmecscsekről is" - mondta a főpolgármester-helyettes.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Mozgásban válogatás képei a sportteljesítmények fontosságról mesélnek el egy-egy komplex történetet. Hozzátette: Burger Barna fotóiban mindig nagy szerep jut az időnek, hiszen mindig is szeretett olyan projekteken dolgozni, ahol hosszasan fotózhatott valamit.

"Bár itt a jól elkapott sportpillanatok dominálnak, ugyanakkor láthatjuk a teljesítmények mögött rejlő időt, a kitartást, a sportra szánt mindennapokat" - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra, aki szerint ezeknek a szépségét szeretnék most megmutatni a fővárosiaknak az augusztus 3-áig nyitva tartó kiállítással, amelyre a Budapest Európa Sportfővárosa programsorozat keretében kerül sor.

Szalontai Ábel fotóművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa arról beszélt, hogy Burger Barna mindig fontosnak tartotta, hogy az életérzését megoszthassa másokkal a képek segítségével, könyvekben mesélje el azt, amit a világból látott, érzett vagy gondolt.

Fotóit több mint negyven kiállításon mutatták be, Magyarországon kívül New Yorkban, Frankfurtban, Berlinben, Pekingben, Los Angelesben és Torontóban. 2014-ben jelent meg nagysikerű Kékvándor című könyve, amelyet a negyven évvel ezelőtti legendás másfélmillió lépés Magyarországon című filmsorozat inspirált. A kötet képeiből készült kiállítás azóta a világ számos országában volt látható.

MTI/Koszticsák Szilárd


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.